Verkkouutiset

Aiotko tilata alkoholia netistä? – Lue ensin tämä

Tulli valvoo tehostetusti netin kautta tilattuja alkoholilähetyksiä. Netistä tilatut tuotteet voidaan ottaa haltuun verojen maksun varmistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan jotkut etämyyjät rakentavat sivustonsa tarkoituksella niin, että verovelvollisuutta tilatuista tuotteista on vaikea hahmottaa.

– Jotkut myyjät nimenomaisesti toteavat, etteivät he osallistu tuotteiden verottamiseen määrämaassa, eivätkä tee mitään ilmoituksia sinnepäin ja etteivät tuotteiden hinnat sisällä määrämaan veroja, Raitolahti toteaa Verkkouutisille.

Tullin havaintojen mukaan netistä tilatusta alkoholista valtiolle kuuluvat verot jätetään usein maksamatta Suomeen.

Toisesta EU-jäsenvaltiosta tapahtuvassa alkoholin verkko-ostossa voi olla kyse joko etämyynnistä tai etäostosta.

Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää esimerkiksi verkkokaupasta ostettujen toisesta jäsenvaltiosta tuotavien alkoholijuomien kuljetuksen, kun taas etäostossa ostaja tai joku ostajan valtuuttama vastaa kuljetuksen järjestämisestä. Etämyynnissä verovelvollisuus on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

Etäoston kohdalla tuotteista on tehtävä ennakkoilmoitus tullille ja asetettava vakuus verojen maksamista varten jo ennen tilausta.

Tehostetun valvonnan aikana tulli keskittyy verovelvollisuuden selvittämiseen.

Raitolahden mukaan kuluttajan voi olla joskus vaikea tietää, kuka tilauksesta on verovelvollinen. Esimerkkinä hän kertoo, kuinka jotkut etämyyjät laittavat sivuilleen vaikkapa kuljetusyrityksen linkin tai puhelinnumeron.

– Onko tämä nyt sitten kuljetukseen osallistumista, Raitolahti kysyy.

Hänen mukaansa tullin tulkinta on sellainen, että myyjän verovelvolliseksi tekevä ”kuljetuksen järjestäminen” vaatii enemmän konkretiaa kuin pelkän mainoslinkin.

– Tässä ollaan harmaalla alueella.

Raitolahden mukaan joidenkin toimijoiden sivustojen kohdalla on olemassa mahdollisuus siitä, että asiaan heikosti perehtynyt kuluttaja luulee osallistuvansa etämyyntiin, kun sivuilla puhutaan jotakin kuljetuksesta.

Raitolahden mukaan kuluttajat eivät ymmärrä alkoholin etähankintaan liittyviä sääntöjä. Etämyyjät ovat niistä kuitenkin perillä.

Tuotteet voidaan ottaa haltuun

Etämyynnin kohdalla tilaajaa ei voida verottaa tilatuista tuotteista. Tulli voi kuitenkin ottaa tuotteet haltuun etämyyjältä perittävien verojen turvaamiseksi.

– Jos haltuunotto ja muut toimenpiteet eivät johda verotuksen lainmukaiseen suorittamiseen, tuotteet hävitetään ja omistaja menettää rahansa.

Raitolahti kertoo, ettei tulli ole vielä ”ottanut suuren suurta määrää” tällaisia nettitilauksia haltuunsa.

– Se vaihtoehto on vielä käyttämättä. Tällaisten pakettien avaaminen, haltuunotto ja varastointi on aika työlästä touhua. Lisäksi myyjää on informoitava, Raitolahti kertoo.

Onko ulkomaalaiselta toimijalta vielä saatu lainkaan perittyä veroja nettitilauksesta?

– Minä en vielä kommentoi sitä, mitä ulkomailla on tapahtunut. Totean vain, että haltuunottoa ei ole käytetty kovin paljon näihin nettilähetyksiin.

Nettikauppa on kasvussa

Tullin mukaan toisesta EU-maasta saapuvien alkoholilähetyksien määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.

Lähetykset ovat usein yksittäisiä laatikoita, jotka sisältävät valmisteveron alaisia tuotteita. Eniten lähetyksiä saapuu muun muassa Saksasta, Virosta, Hollannista, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta ja ne sisältävät tyypillisesti arvoviinejä, olutta, viskiä tai samppanjaa.

Tarkkoja arvioita toisesta EU-maasta tilattujen alkoholilähetyksien määristä on vaikea antaa, mutta Turun tullin arvioiden mukaan heidän alueelleen saapuu kymmeniä lähetyksiä päivässä.

Lentotullin havaintojen mukaan verojen maksuja koskevaan jatkoselvitykseen johtaneita lähetyksiä on ollut tämän vuoden aikana noin 500 kappaletta.

Raitolahden mukaan lentotullin luvut edustavat vain pientä osaa alkoholin nettitilauksista. Varsinaisia kokonaismääriä hän ei lähde arvioimaan. Hän sanoo ilmiön olevan kuitenkin kasvussa ja kertoo, että kuljetuksia tulee montaa eri reittiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)