Verkkouutiset

Teollisuudelta mustia lukuja – laivatilaukset tuovat vähän valoa

Suomi on löytänyt kaverin Belgiasta: molemmat jäävät jälkeen muista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi jää jälkeen muista EU-maista ja Yhdysvalloista, jos mittariksi otetaan teollisuuden tuotanto. Enemmistö yrityksistä ennustaa, että tilaukset vähenevät. Venäjän arvaamaton tilanne leikkaa ulkomaankauppaa.

Teknologiateollisuus esitteli tiistaina synkkiä lukuja. Sen mukaan teollisuus Suomessa jatkaa matalalla tasolla, eikä nousua viime vuoteen verrattuna ole näköpiirissä.

Suomen bruttokansantuote putoaa tänä 0,2 prosenttia, järjestö arvioi. EU-maista heikommin menestyvät vain Italia (–0,3), ja koko Euroopassa sodasta kärsivä Ukraina (–7,7). Syynä Suomen heikkoon menestykseen on edelleen Nokia-ilmiön purkautuminen, joka alkoi vuosia sitten.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo, että toinenkin syy löytyy: huono kustannuskilpailukyky. EU-maista Saksa on tässä suhteessa kaukana Suomen edellä, samoin Hollanti, Italia ja jopa Espanja.

Ainoa yhtä heikko on Belgia.

– Suomi on löytänyt kaverin, Turunen sanoo.

Kaksi kolmasosaa teknologiayrityksistä sanoo, että tilauskanta kutistui huhti–kesäkuussa. Myös tulevaisuutta hyvin kuvaava tarjouspyyntöjen määrä on tänä vuonna kääntynyt jälleen laskuun.

– Taas on menty miinuksen puolelle, Turunen toteaa.

Venäjän osuus teknologiateollisuuden viennistä on putoamassa taas alle viiden prosentin. Vienti ehti 00-luvun puolivälissä kohota jo 12 prosenttiin, mutta viimeistään Ukrainan tapahtumat ovat kääntäneet sen selvään laskuun.

– Tällaista lisämuuttujaa ei enää tarvittaisi, Turunen harmittelee.

Jotain myönteistäkin teknologiateollisuus löytää: vienti vetää paremmin kuin vielä keväällä. Tämän selittävät kuitenkin lähes yksistään suomalaistelakoiden saamat kaksi suurta laivatilausta, joiden arvo nousee lähelle miljardia euroa.

Turunen muistuttaa, että tilausten merkitys koko maalle on suuri, koska pienet ja keskisuuret alihankkijat valmistavat ison osan laivoista.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas sanoo, että myös elektroniikka- ja sähköteollisuudessa näkymät ovat pitkästä aikaa myönteiset.

– On mahdollisuus uuteen alkuun, ja liikevaihdon pohja saattaa olla takana, hän sanoo.

Toimiala on kutistunut vuodesta 2008 lähtien koko ajan. Kymmenen vuoden takaiseen verrattuna tuotantoluvut ovat pudonneet kolmanneksen.

Sen sijaan tietotekniikkayritykset kasvavat jopa 16 prosentin vauhtia.

Turunen sanookin, että yritysten välinen ero kasvaa koko ajan. Ratkaisevaa ei kuitenkaan ole toimiala, vaan se, onko yritys onnistunut löytämään ”uuden lähdön”. Useimmiten sen ovat löytäneet korkean jalostusasteen yritykset.

– Niillä, jotka ovat löytäneet uuden kasvunlähteen, menee entistä paremmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)