Verkkouutiset

Komissio povaa talouskasvua kaikissa EU-maissa

Euroopan komission tuoreen talousennusteen mukaan kaikkien EU-maiden talouksien odotetaan kasvavan tänä vuonna ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänä vuonna talouden toimeliaisuuden odotetaan elpyvän hieman EU:ssa ja euroalueella, ja sen odotetaan kiihtyvän edelleen vuonna 2016.

Kasvun ennustetaan olevan tänä vuonna 1,7 prosenttia koko EU:ssa ja 1,3 prosenttia euroalueella. Suomen talouskasvuksi povataan 0,8 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vuonna 2016 vuotuisen kasvun ennustetaan olevan 2,1 prosenttia koko EU:ssa ja 1,9 prosenttia euroalueella ja Suomessa 1,4 prosenttia, kun kotimainen ja ulkomainen kysyntä kasvavat, rahapolitiikka on erittäin elvyttävää ja finanssipolitiikan viritys on laajasti ottaen neutraali.

Komission mukaan Euroopan kasvunäkymiä rajoittavat edelleen heikot investointiolosuhteet ja korkea työttömyys. Syksystä lähtien useat keskeiset kehityssuuntaukset ovat kuitenkin kohentaneet lähiajan näkymiä.

Öljyn hinnat ovat laskeneet nopeammin kuin aiemmin, euro on heikentynyt huomattavasti, EKP on ilmoittanut kvantitatiivisesta kevennyksestä ja Euroopan komissio esittänyt investointiohjelmansa. Kaikilla näillä tekijöillä ennakoidaan olevan myönteinen vaikutus kasvuun.

Eurosta vastaavan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisin mukaan Eurooppa on nyt kriittisessä vaiheessa.

– Talouden olosuhteet ovat nyt oikeat kestävän kasvun ja työpaikkojen luomisen kannalta. Hallitukset ovat tehneet kriisin vuoksi vaikeita poliittisia valintoja, mutta uudistusten vaikutukset alkavat näkyä, hän sanoo komission tiedotteessa.

– Meidän on nopeutettava uudistusvauhtia talouden elpymisen lujittamiseksi ja varmistettava, että tämä tuo rahaa kansalaisten käyttöön. Komissio toteuttaa parhaillaan sitoumuksiaan kolmella keskeisellä alalla: investoinnit, rakenneuudistukset ja finanssipoliittinen vastuu. Täytäntöönpano kuuluu nyt jäsenvaltioille. Juuri siinä tuloksemme punnitaan, Dombrovskis jatkaa.

Talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan Euroopan talousnäkymät ovat nyt hieman valoisammat kuin komission viimeksi esittämässä talousennusteessa.

– Öljyn hinnan lasku ja halvempi euro antavat uutta potkua EU:n taloudelle. Myös Euroopan investointiohjelma ja EKP:n merkittävät viimeaikaiset päätökset auttavat luomaan suotuisammat puitteet uudistuksille ja älykkäälle finanssipolitiikalle, hän sanoo.

Inflaatio kiihtyy ensi vuonna

Suuntaus kohti alhaista inflaatiota on edelleen jatkunut. Useimmissa jäsenvaltioissa inflaatio kääntyi ajoittain negatiiviseksi joulukuussa, sillä energian hinnat jatkoivat jyrkkää laskuaan.

Komissio ennakoi inflaation pysyttelevän alhaisena tänä vuonna.

– Inflaatio kiihtynee kuluvan vuoden puolivälistä alkaen ja vuoden 2016 aikana, sillä talouden toimeliaisuus vilkastuu asteittain, palkat nousevat ja talouden ylikapasiteetti pienenee, komissio arvioi.

Inflaatiovauhdin komissio ennustaa olevan EU:ssa tänä vuonna 0,2 prosenttia vuonna ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Euroalueella inflaatiovauhdin ennustetaan olevan –0,1 prosenttia tänä vuonna ja kiihtyvän 1,3 prosenttiin ensi vuonna vuonna 2016.

Suomessa päästänee 0,5 prosentin inflaatioon jo tänä vuonna ja 1,3 prosenttiin ensi vuonna.

Työttömyys vähenee hitaasti

Työmarkkinat kehittynevät parempaan suuntaan kohti ennustejakson loppupuolta. Talouskasvun ei kuitenkaan odoteta riittävän merkittävään parannukseen.

Työttömyysasteen komissio ennustaa laskevan tänä vuonna 9,8 prosenttiin koko EU:ssa ja 11,2 prosenttiin euroalueella.

Suomen työttömyysasteen odotetaan hieman kasvavan 8,7:stä 9,0 prosenttiin. Työmarkkinoilla viime vuosina aloitettujen uudistusten odotetaan tuottavan yhä tulosta ja auttavan työttömyysasteen laskussa vasta ensi vuonna.

Suomessa komissio arvioi työttömyysasteen laskevan ensi vuonna 8,8 prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)