Verkkouutiset

Perinteiset kehityskeskustelut tulossa tiensä päähän

Perinteisen henkilöstöjohtamismallin mukaan työntekijöiden työsuoritusta arvioidaan vuositasolla ja samoja arviointikriteerejä käytetään kaikille, vaikka ne istuisivat huonosti työnkuvaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Accenture Strategyn tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 89 prosenttia työntekijöistä uskoo työsuorituksensa paranevan merkittävästi, mikäli työssä kehittymistä johdettaisiin uudella tavalla.

Lisäksi 77 prosenttia yritysjohtajista ja työntekijöistä on sitä mieltä, että yksilöllinen lähestymistapa henkilöstöjohtamiseen ja suoritusarviointiin on välttämätön tulevaisuuden työvoiman tarpeita silmällä pitäen.

Kuitenkin vain kolmannes organisaatioista (34 %) on luopunut perinteisestä vuosittaisesta suoritusarviointimallista.

Accenture Strategyn raportti Is Performance Management Performing? osoittaa, että vaikka 94 prosenttia esimiestyötä tekevistä uskoo suorituksen johtamisen tehostavan yrityksen toimintaa, vain 39 prosenttia arvioi nykyisten prosessiensa auttavan liiketoimintatavoitteiden saavuttamisessa.

Työntekijät vaativat toimia 73 prosenttia vastaajista haluaa työnantajansa muuttavan henkilöstöjohtamisen käytäntöjä.

Perinteiseen suoritusarviointiin ei luoteta

Työntekijöistä 65 prosenttia ei luota suoritusarviointien kertovan riittävän tarkasti ja objektiivisesti heidän työsuorituksestaan, ja 58 prosenttia on sitä mieltä, että muutamaa huipputason työntekijää lukuun ottamatta arvioinnit koetaan negatiivisina.

– Työvoiman muuttuessa monimuotoisemmaksi yritysten on ryhdyttävä kohtelemaan työntekijöitään yhtä yksilöllisesti kuin asiakkaitaan. Henkilöstöjohtamisen on uudistuttava radikaalisti palvellakseen tulevaisuuden työntekijöiden tarpeita, sanoo Accenture Suomen henkilöstöjohtaja Anu Tuomolin.

Nykyistä johtamismallia ei kuitenkaan kannata hylätä kokonaan. Huomattava enemmistö niin esimiehistä (92 %) kuin työntekijöistäkin (89 %) säilyttäisi perinteiset ranking-listat ja arvioinnit jonkinlaisessa roolissa palkitsemisprosessissa.

Esimiehistä 79 prosenttia ja työntekijöistä 69 prosenttia arvioi, että henkilöstöjohtamisen ja suoritusten arvioinnin tekeminen läpinäkyväksi työntekijöille on tarpeellista; avointa tiedonjakoa myös odotetaan. Tästä huolimatta vain 32 prosenttia esimiehistä ja 27 prosenttia johtajista kokee henkilöstöjohtamisen avoimuuden lisääntyneen.

Työntekijät jakavat tietoa omasta työsuorituksestaan aiempaa avoimemmin. Työntekijöistä 74 prosenttia keskustelee kollegoidensa kanssa palkastaan ja työsuoritustensa arvioinnista.

Kuusikymmentä prosenttia kertoo palkastaan ja ilmaisee mielipiteitään esimiehistään sosiaalisessa mediassa. Työntekijöistä 51 prosenttia hyväksyisi sen, että heidän palkkatietonsa olisivat kollegoiden nähtävissä.

Työntekijät ovat tietoisia teknologian tärkeästä roolista henkilöstöjohtamisen muutoksessa. Valtaosa vastaajista suhtautuu myönteisesti työsuorituksen seurantateknologioiden vaikutuksiin, joskin esimiehet ovat kautta linjan optimistisempia kuin työntekijät.

Esimiehistä 68 prosenttia ja 53 prosenttia työntekijöistä hyväksyy ajatuksen työsuoritusta seuraavasta teknologiasta. Lisäksi 78 prosenttia esimiehistä ja 64 prosenttia työntekijöistä arvioi, että työsuoritusta seuraavat teknologiat vievät henkilöstöjohtamista tulevaisuudessa parempaan suuntaan.

Henkilöstöjohtamisen kehittämisresepti

Accenture Strategyn suositukset organisaatioille, jotka haluavat parantaa suorituksen johtamista organisaatioissaan:

1. Auta esimiehiä käymään rakentavia keskusteluja säännöllisesti ja antamaan reaaliaikaista palautetta ja valmennusta. Keskusteluissa on keskityttävä tulevaisuuteen ja vahvuuksien rakentamiseen heikkouksien sijaan.

2. Vaali yksinkertaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Aikaa vievien pätevyysarviointien ja ranking-listojen sijaan nykyaikaisen henkilöstöjohtamisen on oltava yksinkertaista ja ketterää.

3. Laajenna yksilöllinen suorituksen johtaminen koko henkilöstön kattavaksi. Organisaatiot mukauttavat enenevässä määrin koulutuksia ja palautteenantoa, tavoiteasetantaa sekä palkkiojärjestelmiä kunkin työntekijän tai työntekijäryhmän tarpeiden mukaisiksi.

4. Määrittele hyvä suoritus selkeästi. Monien työntekijöiden mielestä henkilöstöjohtamisessa ei tunnisteta riittävän hyvin korkean potentiaalin työntekijöitä. Organisaatioiden on määriteltävä hyvä suoritus kokonaan uudelleen ja huomioida määrittelyssä yhteistyötaidot, oppimiskyky sekä ne kulttuuriset kriteerit, joita työnantaja haluaa tukea.

Accenture Strategyn tutkimukseen osallistui joulukuun 2015 ja tammikuun 2016 aikana 1 050 esimiestä ja 1 050 työntekijää. Vastaajat olivat 12 toimialalta ja 11 maasta Aasian ja Tyynenmeren alueelta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta sekä Pohjois-Amerikasta. Pieniksi organisaatioiksi on määritelty ne organisaatiot, joissa on 100–499 työntekijää, ja suuriksi ne, joissa on yli 500 työntekijää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)