Verkkouutiset

Ekonomisti: EKP ajaa Suomea taantumaan – keskuspankin uskottavuus vaarassa

Danske Bankin mielestä Euroopan keskuspankin (EKP) toimettomuus yhdessä talouden heikon kasvun kanssa ajaa Suomea deflaatioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Deflaatio tarkoittaa alenevien hintojen kierrettä, jossa kuluttajat lykkäävät hankintojaan odotellessaan vielä edullisempia hintoja. Tämä leikkaa tehokkaasti kansantalouden kasvua.

– EKP:n seuratessa valuutta-alueen vaisua talouskehitystä sivusta on työttömyys pysynyt korkealla, valuuttakurssi vahvana ja inflaatio vaarallisen matalana, Dansken ekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Inflaatio oli viimeksi EKP:n tavoitetasolla eli lähellä kahta prosenttia tammikuussa 2013.

Tilastokeskus kertoi keskiviikkoaamuna Suomen kuluttajahintojen vuosimuutoksen pysyneen huhtikuussa vain 1,1 prosentissa. Euroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin inflaatio oli 0,7 prosenttia, eli noin kolmanneksen keskuspankin keskipitkän aikavälin tavoitteesta.

– EKP on yrittänyt puhua inflaatiota ylös ja euron arvoa alas vuoden päivät, mutta puheiden vaikutukset ovat laimenneet. Odotamme, että EKP ryhtyy vihdoin sanoista tekoihin ja uudet tukitoimet käynnistetään kesäkuun korkokokouksessa. Muuten keskuspankin uskottavuus ja mandaatti alkavat olla vaarassa, Brotherus sanoo.

Dansken ennusteen mukaan Suomessa inflaatio pysyy tänä ja ensi vuonna lähempänä yhtä kuin kahta prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)