Verkkouutiset

Asuntolainojen keskimääräinen koko pysyi viime vuonna ennallaan

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 93 620 euroa, mikä oli yhtä paljon kuin edellisvuotena, kun inflaation vaikutus poistetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskimääräinen asuntovelka kasvoi 2000-luvun alussa keskimäärin 10 prosenttia vuodessa, mutta kasvu on Tilastokeskuksen mukaan hidastunut merkittävästi viime vuosina.

Viime vuonna 873 000 asuntokunnalla oli asuntovelkaa. Tämä tekee kolmanneksen Suomen kaikista asuntokunnista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vuonna 2002 asuntovelallisia asuntokuntia oli vain 660 000, mutta velallisten osuus kaikista asuntokunnista ei ole kasvanut enää viimeisen kolmen vuoden aikana.

Korkojen lasku ja velkaantumisen pysähtyminen näkyivät Tilastokeskuksen mukaan myös korkomenojen vähentymisenä edellisvuodesta 29 prosenttia asuntovelallista kohti.

Eroja maakuntien välillä

Suurin keskimääräinen asuntovelka oli Uudellamaalla, missä sitä oli 119 500 euroa. Pääkaupunkiseudulla asuntovelallisilla oli asuntovelkaa keskimäärin 124 200 euroa. Kainuussa ja Lapissa velkaa oli keskimäärin vain noin 70 000 euroa.

Vuosina 2002–2007 asuntovelallisten keskimääräinen asuntovelka kasvoi maakunnissa 7–10 prosentin vauhdilla, kun inflaation vaikutus poistetaan.

Maakuntien väliset erot ovat kuitenkin tämän jälkeen kasvaneet samalla, kun vauhti on hidastunut.

Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä keskimääräinen asuntovelka on kasvanut vuosina 2007–2013 alle prosentin vuosivauhdilla.

Sen sijaan Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa asuntovelat ovat kasvaneet keskimäärin lähes kolme prosenttia vuodessa.

Suuret velat eivät enää yleisty

Viime vuonna Suomessa oli 124 800 asuntokuntaa, joilla oli velkaa yli 200 000 euroa. Lukumäärä oli 4,8 prosenttia kaikista asuntokunnista ja 9,1 prosenttia velallisista asuntokunnista.

Vuonna 2002 tällaisia asuntokuntia oli vain 21 500 eli alle prosentti kaikista asuntokunnista. Suuret velat eivät kuitenkaan ole enää vuoden 2010 jälkeen yleistyneet.

Yli 200 000 euron velat ovat Tilastokeskuksen mukaan selvästi yleisimpiä kahden aikuisen lapsiperheissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)