Verkkouutiset

Sixten Korkman Ylellä: Syvempi integraatio nyt on väärinkäsitys

Sixten Korkmanin mukaan Eurooppa ei luisu Brexitin myötä uuteen velkakriisiin, mutta pankkialan tilanne vaikeutuu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteilijä Sixten Korkmanin mukaan Britannian EU-ero murensi pankkialan toimintamahdollisuudet Euroopassa.

– Pankkisektorilla on Britanniassa ja vähän laajemminkin Euroopassa ongelmia. Se on niin suuri asia Britannialle. Pankkitoimialan mahdollisuudet toimia samalla tavalla kuin aikaisemmin koko Euroopassa ovat murentuneet, Korkman sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Markkinat reagoivat rajusti Britannian EU-eroon perjantaina ja maanantain reaktiota odotetaan. Pankkiosakkeet heikkenivät voimakkaasti ja punta sekä euro heikkenivät suhteessa dollariin.

– Luulen, että tässä syntyy pitkäkestoisia vaikutuksia markkinoilla. Ne koskevat ennen kaikkea Isoa-Britanniaa ja pankkitoimialaa.

Korkmanin mukaan pankkitoimintaan kohdistunut isku on vakava asia.

– Se on vakava asia Britannian kannalta, koska Lontoon City on niin tärkeä pankkikeskus ja sen merkitys koko Britannialle on valtava.

– Mutta kyllä se on eurooppalainen ongelma, koska Euroopassa on paljon pankkeja, joilla on liian vähän pääomaa. Ja kun pankkien osakekurssit laskevat laajasti, tämä ongelma korostuu. Pankkien pääomataseita ei ole saatu ihan sellaiseen kuntoon kuin pitäisi.

Sixten Korkmanin mukaan nyt ei kuitenkaan olla palaamassa globaaliin finanssikriisiin tai euroalueen velkakriisiin, joka aiheuttaisi valtavan paniikin.

– Kyllä tämä (Brexitin jälkeinen markkinareaktio) on siltä osin kuitenkin lievempi.

Brexitistä on seurannut myös poliittinen sekaannus. EU yrittää saada rivinsä järjestykseen.

– Se on aika hankala asetelma. Britanniassa kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Siellä on suuri vastakkainasettelu kansakunnan ja molempien pääpuolueiden sisällä. Sitten on tämä erimielisyys suhteessa muuhun Eurooppaan, eikä sillekään ole olemassa yhtenäistä käsitystä.

Korkman uskoo, että jonkinlaisia ratkaisuja voidaan saada aikaan vasta muutaman kuukauden pohdiskelun jälkeen.

– Britannian katkeruus on siinä, että heidän täytyy hakea jotain sellaista ratkaisua, joka on mahdollisimman lähellä nykyistä jäsenyyttä etujen ja velvollisuuksien osalta. Se on heille viisainta, mutta silloin petetään katkerasti äänestäjille annettuja lupauksia.

EU:n integraation on yleisesti arveltu pysähtyneen. Korkman sanoo olevansa samaa mieltä.

– Jotkut kuvittelevat, että Britannian ollessa poissa muut jäsenmaat ottaisivat yksituumaisesti jättiaskelia kohti syvempää integraatiota ja liittovaltion perustamiseksi.

– Se on totaalinen väärinkäsitys, koska tämä kansalaisten asenne, jossa vieroksutaan ylikansallisten instituutioiden valtaa, on syvä yleismaailmallinen piirre, joka koskee useimpia Euroopan maita.

Korkmanin mukaan integraation syveneminen yleisenä ilmiönä on pysähtynyt, vaikka onkin joitakin politiikan alueita, joilla tarvitaan toimivampaa yhteistyötä.

– Muuten on haihattelua kuvitella, että tästä syntyisi joitakin liikkeitä kohti syvempää integraatiota. Nyt kaikki haluavat olla suututtamatta omia kansalaisiaan, jotka pelkäävät kansallisen suvereniteetin menettämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)