Verkkouutiset

OECD Suomelle: Älkää hirttäytykö 50–50-sääntöön

OECD:n mielestä Suomella on varaa kasvattaa alijäämäänsä hetkellisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OECD:n pääsihteerin Angel Gurrian mukaan Suomen valtiontalouden vakauttamista ei pidä nähdä joko-tai-asetelmana veronkorotusten ja menoleikkausten kesken. Myöskään niin sanotusta 50–50-säännöstä ei ole pakko pitää kiinni väkisin.

– Kysymys ei ole ainoastaan verojen korotuksista tai menojen leikkauksista. Te suomalaiset suhtaudutte tähän 50–50-sääntöön lähes raamatullisesti, Gurria sanoi keskiviikkona OECD:n Suomea koskevan talouskatsauksen julkistamistilaisuudessa valtiovarainministeriön tiloissa.

Hallitus varautuu tekemään maaliskuun kehysriihessä valtion budjettiin mahdollisesti jopa kolmen miljardin euron lisäsäästöt. Hallitusohjelman mukaisesti puolet säästöistä kerätään menojen leikkauksilla ja puolet verojen korotuksilla.

Gurrian mielestä Suomella on kuitenkin aikaa ja tilaa antaa alijäämän kasvaa tietyn aikaa, koska luottoluokittajat ja markkinat luottavat Suomen hallituksen, työmarkkinaosapuolten ja elinkeinoelämän yhdessä sopimiin vakauttamistoimiin.

– Se ei tarkoita sitä, että alijäämä räjähtäisi käsiin ja valtionvelka kasvaisi räjähdysmäisesti. Suomen sopimat toimet antavat kuvan siitä, että pystytään tekemään koko yhteiskuntaa koskevia päätöksiä.

Hänen mukaansa vakauttamistoimet on suhteutettava oikealla tavalla veronkorotusten, leikkausten ja käytettävissä olevan ajan kesken.

Lue myös:

OECD kehottaa nostamaan eläkeikää ja lopettamaan osa-aikaeläkkeet

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)