Verkkouutiset

Nordea syyttää hallitusta toimintakyvyttömyydestä – ”Vain ihme voi kääntää talouden plussalle”

Nordean tuore talousennuste piirtää Suomen talouden tilasta selvästi valtiovaltaa synkemmän kuvan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen talouspolitiikalta edellytettävä suunta on kaikkien tiedossa, vain toteutus puuttuu. Nykyhallituksen toimintakyvyttömyys ja vaalien läheisyys siirtävät kuitenkin tarpeellisten uudistusten teon seuraavalle hallituskaudelle, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Nordean keskiviikkona julkaisemassa talouskatsauksessa todetaan, että ensi vuoden talouskasvu voi kääntyä Suomessa plussan puolelle vain, jos Ukrainan kriisi vähitellen väistyy ja uusilta yllätyksiltä säästytään.

– Vain ihme voi kääntää vuoden 2014 plussalle, Nordean katsauksessa todetaan.

Ensi vuoden ennusteeseen sisältyy huomattavan paljon epävarmuutta. Syynä heikentyneeseen ennusteeseen ovat Venäjään kohdistuvat pakotteet ja Venäjän vastapakotteet. Ne iskevät Suomeen suurelta osin epäsuorasti, joten vaikutuksia on hyvin vaikea ennakoida. Nordea on alentanut ensi vuoden kasvuennustetta runsaalla puolella prosenttiyksiköllä 0,3 prosenttiin. Tämän vuoden talouskasvuennusteen Nordea on synkentyneestä talouden kuvasta huolimatta pitänyt aiemmassa -0,5 prosentissa.

Alijäämä paisuu

Työttömyys kasvaa yhdeksään prosenttiin, inflaatio painuu lähelle nollaa ja vienti ei vedä. Hallituksen budjettiesityksen taustalla oleva valtiovarainministeriön talousennuste on Nordeaa optimistisempi. Hallituksen budjettiriihen yhteydessä kerrottiin karkeasti, että talouden ei odoteta kasvavan tänä vuonna, mikä tarkoittaa noin nollakasvua. Valtiovarainministeriön arvion perusteella ensi vuoden ennakoitu valtiontalouden alijäämä olisi 4,5 miljardia euroa ensi vuodelle.

– Alijäämä paisuu huomattavasti 4,5 miljardin tavoitetta suuremmaksi, Aki Kangasharju tyrmää hallituksen talouspolitiikan pohjaoletukset.

Talousennusteen mukaan valtion ja kuntien rahoitusalijäämä säilyy väistämättä suurena. Sen seurauksena Nordea ennustaa, että Suomen velkojien hermostuminen aiheuttaa ensi vuonna luottoluokituksen laskun.

– Yksi luokittaja on jo alentanut Suomen luokitusnäkymiä tänä vuonna. Ensi vuosi on luokituslaskun aika, mikä toivottavasti saa seuraavan hallitusohjelman kirjoittajat tarpeeksi kunnianhimoisiksi, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen sanoo.

Aki Kangasharju muistuttaa, että tarvittavat valtiovallan toimenpiteet ovat kaikkien tiedossa. Rakenteelliset uudistukset olisi saatava toteutettua pelkän puheen sijaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)