Verkkouutiset

Kokoomusmepit vähättelevät vakoilukohua: EU:n ja USA:n kauppaneuvottelut saatettava loppuun

EU:n ja Yhdysvaltain väliset vapaakauppaneuvottelut saattavat vaarantua, jos USA:n vakoiluoperaatiosta syntynyttä kohua paisutetaan liikaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jos me haluamme jatkaa tällä tiellä, niin kyllähän me saamme nurin ihan mitä vain. Vapaakauppaneuvottelut on saatava ilman muuta päätökseen ja pidettävä Euroopan puolia, sanoi kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa Verkkouutisille.

Sarvamaa tapasi ihmisiä Helsingissä Kampin Narinkkatorilla osana Suomen Toivo –ajatuspajan ja Centre for European Studiesin järjestämää EU-aiheista torikeskustelukiertuetta.

Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on muun muassa vakoillut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin viestiliikennettä ja tallentanut lukuisia puheluita ja muuta viestiliikennettä Ranskassa.

Sarvamaa ei pidä suurta kohua aiheuttanutta USA:n vakoiluoperaatiota liian vakavana asiana.

– (EU:n) kaikki johtavat poliitikot, myös vasemmalta laidalta, tietävät, että tämä ei ole niin paha asia kuin halutaan saada näyttämään.

Sarvamaa siteeraa Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin Madeleine Albrightia: ”Se nyt vaan on tällaista”.

Myös monet muut maat harjoittavat kansainvälistä vakoilua Yhdysvaltojen ohella. Lehtitietojen mukaan Britannian tiedusteluvirastot käyttävät samanlaisia vakoiluohjelmia kuin NSA:n pahamaineinen PRISM-ohjelma. Myös Saksan ja Ranskan tiedustelupalvelujen tiedetään olevan tehokkaita.

Digitaaliset sisämarkkinat

Vapaakauppaneuvotteluilla pyritään vapauttamaan kauppaa poistamalla ja alentamalla tulleja, karsimalla sääntelyä, purkamalla investointirajoituksia sekä yhdenmukaistamalla käytäntöjä.

Sopimus vaikuttaisi positiivisesti koko maailmantalouteen. Yhdysvallat ja EU kattavat yhdessä melkein puolet maailman bkt:sta, kolmanneksen maailmankaupasta ja 60 prosenttia suorista ulkomaisista investoinneista.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan mukaan EU:n ei pidä altistaa vapaakauppaneuvotteluja uhan alaisiksi Yhdysvaltain väitetystä vakoilusta huolimatta.

– Jos me annamme sen uhata, niin silloinhan uhri rankaisee itseään. Se rankaisu kohdistuu meihin. Neuvottelut ovat meille tärkeät.

Korhola korostaa, että EU:n on pyrittävä purkamaan kaupan esteitä.

– Se on meidän etu. Aina kun tästä puhutaan, on puhuttava digitaalisten sisämarkkinoiden puolesta, jotta me saisimme vähemmän itsellemme pystyttämiämme rajoja alas.

Sarvamaa muistuttaa, että globalisaatio on edennyt hyvin pitkälle nykymaailmassa. Eurooppa, Aasia ja Yhdysvallat ovat merkittäviä talousalueita.

– Eurooppa on ikääntyvä maanosa, ja meillä on vaikeuksia saada uusi sukupolvi nousemaan.

– Onko Eurooppa se osapuoli, joka yhdessä Yhdysvaltojen kanssa muodostaa maailman voima-akselin? Se on mielestäni meidän kohtalonkysymyksemme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)