Verkkouutiset

IMF ulkona Kreikan tukipaketista? Päinvastoin ”IMF on täysillä mukana”

Kansainvälisen valuuttarahaston ilmoitus olla toistaiseksi osallistumatta Kreikan kolmanteen tukipakettiin on suurimmaksi osaksi tulkittu väärin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Financial Times kertoi torstaina, että IMF ei voi osallistua Kreikan kolmannen tukipaketin rahoitukseen korkean velkatason ja uudistusten puutteen takia. IMF vahvisti perjantaina tiedot oikeiksi. IMF ei osallistu kolmanteen tukiohjelmaan ennen sopimusta Kreikan velkahelpotuksista.

IMF:n linjassa ei tosin ole mitään uutta, eikä se aiheuta minkäänlaista ongelmaa kolmannen tukipaketin aikataulujen suhteen.

Siinä missä Kreikan toisen tukipaketin eurooppalaisten rahoittajien ERVV-ohjelma päättyi kesäkuun lopussa, Kreikalla on IMF:n kanssa voimassa oleva lainaohjelma, joka jatkuu maaliskuuhun 2016 saakka.

Euroopan komission tiedotusjohtaja Mina Andreeva sanoi tiedotusvälineiden edustajille perjantaina Brysselissä, että IMF:n linjauksessa olla maksamatta Kreikalle lainaeriä ennen osoituksia uudistusten läpiviennistä ei ole mitään uutta.

– On selvää, että IMF:llä on erilaiset toimintatavat ja eri aikataulu, Andreeva sanoi.

– Tämä on kaksivaiheinen prosessi ja tämä on linjassa sen kanssa, mitä [euromaiden] huippukokouksessa sanottiin, hän sanoi.

Vaikka tukipaketeista neuvotellaan yhteistyössä ja samanaikaisesti eri velkojien kanssa, sopimukset Kreikan kanssa ovat erillisiä.

Tällä hetkellä siis euromailla ei ole Kreikan kanssa voimassa olevaa lainaohjelmaa, kun toinen tukipaketti päättyi kesäkuussa. Sen sijaan IMF:llä on voimassa oleva lainaohjelma, mutta sen puitteissa voidaan seuraavan kerran myöntää laina-apua Kreikalle, kun Kreikka osoittaa sitoumuksensa lainojen ehtoihin eli tekee vaadittavat uudistukset ja säästöt.

IMF on toistuvasti ilmoittanut, että se ei voi osallistua Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan, ellei lainaohjelma johda Kreikan velkakestävyyteen. Tämä ehto tulee IMF:n säännöistä. IMF taas arvioi, että velkakestävyys ei ole saavutettavissa ilman velkahelpotuksia.

Euromaiden huippukokouksessa heinäkuun alussa todettiin, että mahdollisista velkahelpotuksista voidaan neuvotella vasta ensimmäisen hyväksytyn kolmannen tukipaketin lainaehtojen arvion jälkeen. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras sanoi torstaina, että se tarkoittaa marraskuuta.

Aikataulullisesti IMF:lle ei ole siis ongelma tulla mukaan lainaerien muodossa kolmanteen tukiohjelmaan sen jälkeen, kun Kreikka on osoittanut täyttävänsä ehdot ja euromaat ovat osoittaneet valmiutensa riittäviin velkahelpotuksiin.

Andreeva sanoi, että IMF:n lilnja ”on täysin yhteensopiva eurooppalaisten tavoitteiden kanssa saavuttaa EVM-ohjelma yhdessä IMF:n kanssa ja sitten harkita lainatoimenpiteitä myöhemmin tänä vuonna”.

– Tällä hetkellä merkitystä on vain neuvoteltavana olevalla ohjelmalla, johon IMF osallistuu ja on täysillä mukana keskusteluissa, Andreeva sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)