Verkkouutiset

EK:n Häkämies: Päästöoikeuksien hinnannousu kompensoitava energiaintensiiviselle teollisuudelle

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää päästökauppaa pitkällä aikavälillä oikeana järjestelmänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen uutiset kertoi torstaina, että sähkön hinta uhkaa nousta, kun Euroopan unioni aikoo aikaistaa uudistetun päästökauppajärjestelmän voimaantuloa vuodesta 2021 vuoteen 2018.

Uudessa järjestelmässä päästöoikeuksien hinta nousisi suunniteltua aiemmin.

– On huolehdittava siitä, että energiaintensiiviselle teollisuudelle siirtymäaikana suorat ja epäsuorat kustannukset kompensoidaan, Jyri Häkämies sanoo.

Hänen mukaan EK:ssa lähdetään siitä, että päästökauppa on pitkällä aikavälillä oikea järjestelmä, mutta toistaiseksi se ei ole toiminut. Ennen kuin uusi päästökauppajärjestelmä alkaa toimia, siirtymävaiheen aikana pitäisi pystyä estämään kustannusten nousu suomalaisessa teollisuudessa.

– Perusajatus, että kannustetaan päästöttömään tuotantoon, on tietenkin oikea, Häkämies sanoo.

Euroopan komissio esitti alun perin, että uusi päästökauppajärjestelmä otettaisiin käyttöön vuonna 2021. Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta kuitenkin esitti tiistaina, että järjestelmä tulisi käyttöön jo vuoden 2018 lopussa. Lisäksi parlamentti esitti, että markkinoilta pois vedettyjä päästöoikeuksia ei palautettaisi takaisin huutokaupattavaksi. Se nostaisi hintoja vielä enemmän kuin uusi päästökauppajärjestelmä itsessään.

Jäsenmaiden, myös Suomen hallituksen, on otettava kantaa asiaan maaliskuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)