Verkkouutiset

Vihreät: Suomen reaktio Krimin laittomaan miehitykseen oikea

Pienen maan etu on se, että kansainvälisiä sopimuksia ja maiden suvereniteettia kunnioitetaan, ja niihin kohdistuviin loukkauksiin puututaan, katsoo vihreä liitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sen vuoksi oli oikein reagoida Krimin laittomaan miehitykseen ja Itä-Ukrainan kriisiin yhdessä EU:n kanssa talouspakottein, vaikka ne rasittavat nyt omaakin talouttamme, kansanedustaja Pekka Haavisto totesi vihreiden ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa ulkopolitiikasta tiistaina.

Haavisto huomautti, että viime kesän ETYJ-kokous Helsingissä olisi voinut olla yksi foorumi kansainväliseen vuoropuheluun, mutta Suomi jätti sen käyttämättä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Samoin Haavisto kritisoi hallituksen kehitysyhteistyöhön esittämiä leikkauksia.

– Suomen tulisi tässä tilanteessa painottaa YK:n roolia konfliktien ratkaisussa ja kansainvälisten kriisien hoidossa. Osa kehitysyhteistyöstämme on kanavoitu YK:n kautta, ja juuri tähän kohdistuu nyt rajuja leikkauksia. Ei ole viisasta heikentää YK:ta kriisien keskellä, Haavisto huomautti.

– Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat osa kansainvälistä auttamistyötä kriisialueilla. Nyt niiden työhön kohdistuu jopa 40 prosentin leikkauksia. Kun samaan aikaan leikkausten kanssa lisätään voimakkaasti Finnfundin rahoitusta, ei tilanne ole tasapainossa, Haavisto jatkoi.

Vihreiden mielestä hallituksen budjettiesitys vaatii kehitysyhteistyötä koskevilta osin korjaamista.

Haavisto käsitteli myös Euroopan pakolaiskriisiä Suomen näkökulmasta.

– Tämän vuoden aikana Euroopan pakolaiskriisi on koetellut myös Suomea. Uhkaavatko pakolaiset meidän kulttuuriamme ja uskontoamme? Eivät uhkaa. Kulttuuristamme ja uskonnostamme kumpuavien arvojen mukaista on auttaa hädänalaisia ihmisiä. Näin toimiessamme omat arvomme vain vahvistuvat, Haavisto painotti.

Haavisto esitti toiveen, että marraskuussa EU:n huippukokouksessa Vallettassa löydettäisiin ratkaisuja laillisten maahantuloreittien lisäämiseksi Eurooppaan. Näin voitaisiin ehkäistä ihmiskauppaa ja muita väärinkäytöksiä.

– Aktiivinen ulkopolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa. Vaarallisinta on nyt lietsoa Suomen sisäisiä jakolinjoja – kieliryhmien, etnisten taustojen, uskontojen tai ideologioiden välillä. Omaa maata puolustetaan parhaiten niin, että pidetään kaikki suomalaiset mukana, Haavisto totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)