Verkkouutiset

Mepiltä salaperäinen vihjaus EU-komission puheenjohtajasta: ”Ymmärsin sen lääketieteellisenä ilmoituksena”

Nils Torvaldin mielestä valta on valunut EU-komissiolta jäsenmaiden ministereille, minkä vuoksi komissio tarvitsee vahvemman johtajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) epäilee, että EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin luopumispuheet liittyvät tämän terveydentilaan. Torvaldsin mukaan komissiota johtaa ”ei nyt kuoleman kourissa oleva mutta kuitenkin ongelmapuheenjohtaja”.

– Kun Juncker sanoi elo–syyskuussa, että hän ei ehkä ole komission puheenjohtaja, minä ymmärsin sen lääketieteellisenä enkä poliittisena ilmoituksena, Torvalds totesi perjantaina EU-parlamentin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Tarkoitatko, että Juncker on sairas?

– En aio mennä syvemmälle. Joudutte tulkitsemaan, Torvalds sanoi.

Ilmoittiko Juncker, että hän on sairas?

– Ei, hän ei sanonut, että hän olisi sairas. Hän vain ilmoitti, ettei välttämättä ole puheenjohtaja.

Torvalds viitannee Junckerin marraskuiseen lausuntoon mahdollisesta jatkostaan.

– En voi taata, että pysyn komission puheenjohtajana, jos (Martin) Schulz korvataan konservatiivipuheenjohtajalla, Juncker sanoi taustatilaisuudessa.

Junckerin lausunnon toi julkisuuteen saksalainen Der Spiegel ja sitä siteeraa muun maussa Agenda Europe -blogi.

Juncker viittaisi EU-parlamentin puheenjohtajapeliin ja EU-laitosten poliittisiin voimasuhteisiin. Juncker edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää, Schulz sosiaalidemokraatteja.

EPP pitää hallussaan myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan salkkua. Jos EPP saa myös EU-parlamentin puhemiehen paikan ensi viikon äänestyksessä, sillä on kolmen johtajapaikan ”värisuora”. Muut poliittiset painostavat EPP:tä luopumaan yhdestä, esimerkiksi juuri Junckerin, paikasta.

Myös Junckerin terveydentilasta on esitetty vihjailuja vuosien ajan. Kaksi vuotta sitten hän kärsi munuaiskivivaivoista ja joutui peruuttamaan matkansa Ukrainaan.

Hän on joutunut useaan otteeseen kiistämään olevansa alkoholisti. Junckerin arvostelijana tunnettu Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem väitti tv-ohjelmassa, että komission puheenjohtaja juo paljon ja polttaa ketjussa.

Torvaldskin sanoo, että luxemburgilanen Juncker ei johda komissiota riittävällä tarmolla.

– Me tarvitsemme komission, joka pystyy tekemään työtä ja jossa puheenjohtaja on läsnä eikä Luxemburgissa.

Hän muistuttaa, että EU tarvitsee vahvaa puheenjohtajaa senkin vuoksi, että valta on valunut komissiosta ministerineuvostolle eli jäsenmaiden hallituksille.

– Me tarvitsemme jonkun, joka vie asioita eteenpäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)