Verkkouutiset

STTK: Eläkeiän nosto mahdollista, jos…

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan (sd.) mukaan eläkeiän nosto mahdollista, jos palkansaajan turva, työelämän joustot ja eläkkeiden rahoitus ovat kunnossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antti Palola korostaa, että parhaillaan neuvoteltava työura- ja eläkeratkaisu tehdään tulevaisuutta varten.

– Järjestelmää kehitettäessä aikajänne on kymmeniä vuosia. Edelliseen uudistukseen verrattuna suomalaisten elinajan odote on kasvanut 4,5 vuotta. Työuria on pidennettävä, jotta julkiset hyvinvointipalvelut voidaan rahoittaa ja työeläkkeen taso turvaa vanhuuden pääasiallisen toimeentulon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Torstaina STTK:n edustajistossa puhunut Palola totesi, että eläkeneuvotteluissa on edetty hyvin ja aikataulussa on pysytty. Vaikeimmat asiat ovat kuitenkin vielä edessä.

– On tunnustettava tosiasiat ja siksi vanhuuseläkeiän nostamiseen on jollakin aikavälillä varauduttava, hän sanoo.

STTK:n mielestä se edellyttäisi kuitenkin sitä, että työssä jatkamisen mahdollisuudet aidosti paranevat, erityisesti ikääntyvien työntekijöiden työura sisältää jousto- sekä turvaelementtejä ja työnantajat velvoitetaan kantamaan asiassa heille kuuluva vastuu.

– Eläkeiän nostaminen edellyttäisi myös sitä, että työelämän laadullisissa asioissa otetaan edistysaskelia. Myös työeläkkeiden rahoituksesta on päästävä sopuun pitkäaikaisesti ja sitovasti, Palola luetteli.

STTK:n puheenjohtaja on huolissaan edelleen kasvavasta työttömyydestä ja alhaisesta työllisyysasteesta.

– Ilman työtä ei ole työuria, joita pidentää eikä ilman työtä ole verotuloja, joilla hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidetään.

STTK on vaatinut Suomeen uutta teollisuuspoliittista ohjelmaa, jonka myötä kiihtyvä globalisaatio ja teollisuudessa jatkuva rakennemuutos otetaan paremmin haltuun ja työpaikkoja saadaan myös Suomeen. Palola esittää myös uutta vuoropuhelua suomalaisen yrittäjäsektorin kanssa.

– Uudet yritykset syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja yhteistyössä on etsittävä asiat, joilla tätä kehitystä voidaan tasapainoisesti edistää. Myös tarpeeton vastakkainasettelu julkisen ja yksityisen sektorin välillä on lopetettava. Molempia tarvitaan, sillä Suomen ikääntyessä palveluiden tarve kasvaa ja julkisen sektorin on säilyttävä vetovoimaisena työnantajana, Antti Palola sanoo.

Lue myös:

STTK haluaa repiä kehysriihipäätöksiä auki

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)