Verkkouutiset

Outi Mäkelä haastaa tarkastelemaan perustuslakia kokonaisuudessaan

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Outi Mäkelä (kok.) uskoo hallituksen sote-uudistuksen perustuslaillisten haasteiden olevan ratkaistavissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Outi Mäkelän mukaan tähän asti on keskitytty liikaa tarkastelemaan uudistusta kuntien itsehallinnon näkökulmasta, vaikka tavoite tarjota kaikille suomalaisille tasapuoliset palvelut on vähintään yhtä tärkeä asia.

– Suomessa kourallinen joukko perustuslakiasiantuntijoita linjaa ja tulkitsee laajasti erilaisia lakeja. Usein keskustelua on herännyt vahvasti perusoikeuksia puolustavasta linjasta. Kuitenkin kunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä ihmisten yhdenvertaisuus tuntuu jääneen kuntien itsehallinto-oikeuden jalkoihin, Mäkelä kummeksuu.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että sote-uudistuksen valmistelu jatkuu pääosin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) vetämän koordinaatioryhmän linjausten mukaisesti.

Jatkovalmistelussa on ratkaistavana vastuukuntamalli, äänivallan jakautuminen sote-alueen päättävissä elimissä sekä kaupunkiseutujen kehyskuntien asema. Valmistelun tässä vaiheessa poiketaan Orpon linjauksista niin, että alle 20 000 asukkaan kunta voi kuulua suoraan sote-alueeseen.

– On äärimmäisen tärkeää, että perustuslaillista arviointia suoritetaan ja se tehdään ilman päivänpolitiikkaa. Haastavaa arvioinnin tekeminen on tällaisessa tilanteessa, jossa laaja uudistus koskettaa perustuslakia useasta eri kohdasta, Mäkelä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)