Verkkouutiset

Ministeri Orpo: Komissio lupasi jo maitotuet, Suomen kuuluu saada ne

Komissio lupasi maitotuet, kunhan ehdot täyttyvät. Suomen mielestä ne täyttyvät, komissio on eri mieltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Suomen täytyy saada osansa EU-komission lupaamista tuista maitotiloille.

– Neuvottelimme asiasta viime viikolla komissaarin kanssa, ja hän sanoi aivan selvästi, että Suomi tulee oman tukipakettinsa saamaan, Orpo sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Orpon mukaan komission lupaus oli ehdollinen, eli tuki saadaan, kunhan ehdot täyttyvät. Suomen mielestä ehdot täyttyvät, komission mielestä eivät.

Ministeri aikoi vielä samana iltana soittaa EU:n maatalouskomissaari Phil Hoganille.

EU-komissio ilmoitti tiistai-iltana, että se tukee Baltian maiden maidontuottajia 28 miljoonalla eurolla. Syynä tukeen ovat Venäjän asettamien vastapakotteiden aiheuttamat tappiot. Viro saa EU-tukea 6,9 miljoonaa euroa, Latvia 7,7 miljoonaa ja Liettua 14,1 miljoonaa.

Suomi ei saa korvauksia, vaikka maidontuottajien omistama Valio on ilmoittanut menettävänsä 400 miljoonaa euroa, koska se ei voi viedä tuotteitaan Venäjälle.

Venäjä on estänyt maidontuonnin EU:sta vastatoimena EU:n asettamille pakotteille. EU:n pakotteet taas johtuvat siitä, että Venäjä valloitti Krimin Ukrainalta.

Yksi syy siihen, että Suomi ei saa korvauksia, on suomalainen omistusrakenne, Orpo sanoo. Suomessa maidontuottajien muodostamat osuuskunnat omistavat Valion, joka on osakeyhtiö.

Rakenteen ansiosta tuottajien maidosta saama hinta on pudonnut vain vähän verrattuna Baltian maihin. Tappion ottavat niskoilleen Valio ja osuuskunnat, eivät suoraan tuottajat.

– Tämä on se asia, jota komissio ei ole vielä ymmärtänyt, Petteri Orpo sanoo.

EU-komissio on asettanut maitotuelle kaksi kriteeriä: Ensinnäkin maidon viennin Venäjälle tulee olla merkittävää, toiseksi hinnan on täytynyt pudota riittävästi.

Suomalaisesta maidosta 26 prosenttia on viety Venäjälle, joten ensimmäinen vaatimus täyttyy. Orpo uskoo, että komissio vakuuttuu myös toisen kriteerin täyttymisestä. Toistaiseksi käsitykset eroavat toisistaan.

– Suomalaiset tuottajat saavat oman tukipakettinsa. Me tiedämme jo nyt, että osuuskunnat kärsivät isot tappiot.

Orpon mukaan pääministeri Alexander Stubb (kok.) aikoo myös pyrkiä vaikuttamaan komissioon.

Suomi jarrutti aiemmin tänä vuonna EU:n asettamien Venäjän-vastaisten pakotteiden toimeenpanoa. Orpon mukaan sillä ei ole kuitenkaan yhteyttä komission maitopäätökseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)