Verkkouutiset

Mepit tukkanuottasilla pankkiunionista – ”Heti kun sä olet hiljaa”

Sampo Terho jarruttaisi pankkiunionin perustamista. Sirpa Pietikäinen vastaa, että siinä menetettäisiin tärkeitä vuosia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme EU-parlamentaarikkoa otti perjantaina yhteen EU:n pankkiunionista. Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Liisa Jaakonsaari (sd.) puolustivat unionin nopeaa pystyttämistä, Sampo Terho (ps.) piti sitä hätäilynä.

Pankkiunioni on suunnitelma EU:n yhteisestä pankkivalvonnasta. Suunnitelma sisältää pankeilta kerättävän 55 miljardin euron rahaston, jolla pelastetaan tarvittaessa kriisipankkeja, ja vaatimukset pankkien pääomasta. Asiaa käsitellään parhaillaan EU-parlamentissa.

Terhon mukaan pankkiunionia ajetaan kuin ”käärmettä pyssyyn”. Hänen mielestään kiire johtuu poliittisista syistä, eikä todellista syytä nopealle aikataululle ole.

– Tässä pelätään tulevaa EU-parlamenttia ja sitä, että se ei ole yhtä suotuisa pankkiunionille, Terho sanoo.

Hän sanoo, että pankkiunioni on tarkoitettu tulevien kriisien hoitamiseen, joten lakien säätämisellä ei ole kiire.

Lisäksi Terho ihmettelee väitteitä, joiden mukaan veronmaksajien rahaa ei tarvita. Hän sanoo, että pankkirahastoon kerätään pankeilta rahaa, jonka lopulta maksavat asiakkaat eli samat veronmaksajat.

Jaakonsaaren mielestä Terho väheksyy turhaan pankkiunionia, koska pankkijärjestelmää ei saada toimivaksi ennen kuin pankkien valvonta on järjestetty. Hän muistuttaa, että pankkien sijoittajat ja omistajat joutuvat maksumiehiksi pankkien kaatuessa, tallettajat sen sijaan pelastaa talletussuoja.

Pietikäinenkin ihmettelee, miksi Terho arvostelee pankkiunionia. Hän muistuttaa, että rahaa kerätään rahastoon sen vuoksi, että pankit voisivat itse varautua tuleviin kriiseihin. Kriisissä pankit vastaavat menetyksistä ensin itse, sitten pankkikohtaisilla rahastoilla, sen jälkeen kansallisilla rahastoilla ja vasta lopuksi haetaan pelastusta koko Euroopan laajuisesta rahastosta.

– Jos pankkiunionia ei päätetä nyt, seuraa useita vuosia epävarmuutta, Pietikäinen sanoo.

Terho vastasi tähän, että pankkiunioni ei parane hosumalla. Hän korosti, että pankkien stressitestien, joilla mitataan pankkien selviytymiskykyä, pitää toimia, koska muuten koko pankkiunioni on hyödytön.

– Mitkä siinä (unionissa) ovat niitä puutteita? kysyi Pietikäinen kesken Terhon puheen.

– Odota nyt hetki.

– Kerro nyt ne puutteet.

– Mä kerron heti kun sä olet hiljaa.

Terho muistutti, että eurokriitikot ovat vaatineet sijoittajavastuuta ”päivästä yksi lähtien”, joten se ei ole mikään uusi keksintö. Jaakonsaari puuttui puheeseen.

– No eiks se ole hieno juttu. Me tehtiin se. Te vaaditte ja me tehtiin.

– Tehkää jatkossakin niin kuin me vaadimme, Terho vastasi.

Terho sanoi, että eurokriitikot jättäisivät yhteisvastuun pois pankkiunionista. RKP-meppi Nils Torvalds sanoi, että koko ajatus on mahdoton.

– Se kaatuu lopulta aina veronmaksajien piikkiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)