Verkkouutiset

Tuleeko työttömyysturvaan leikkuri? Työministeri ei ota kantaa

Työministeri Jari Lindström (ps.) neuvottelee jälleen tiistaina työllisyyspaketin yksityiskohdista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi maanantaina, että osana työllisyyspakettia työttömyysturvaan on suunniteltu uudenlaista porrastusta.

Verkkouutisten tietojen mukaan työttömyysturvan leikkuri toteutettaisiin esillä olleessa mallissa siten, että työttömyysturvaa alennetaan kolmella prosentilla, mikäli työtön ei ole tehnyt viimeisen kolmen kuukauden aikana töitä vähintään viiden päivän ajan. Työvoimahallinto keskustelisi työttömän kanssa aiheesta kolmen kuukauden välein.

– Tämä on yksityiskohta, johon en voi ottaa kantaa, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastaa Verkkouutisten kysymykseen, onko tällainen järjestely tulossa osaksi työllisyyspakettia.

Lindströmin mukaan neuvottelut paketista ovat vielä kesken. Ennen keskiviikkona alkavaa hallituksen budjettiriihtä ministereiden on tarkoitus valmistella työllisyyspaketista esitys. Neuvotteluja käydään sitä ennen myös työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Niistä asioista, jotka julkisuudessa ovat olleet esillä, varmasti keskustellaan. Sitten on tukku muita [toimenpiteitä], jotka ovat toisaalta tulleet parteilta (työmarkkinaosapuolilta) ja osittain eri puolueilta, Lindström kertoo.

Hän ei myöskään ota kantaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan mahdolliseen käyttöön palkkatukena, koska työmarkkinaosapuolilta ei ole vielä saatu vastausta siitä, onko ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttäminen tähän tarkoitukseen ylipäänsä heidän mielestään hyväksyttävää. Siksi Lindström ei ota myöskään kantaa siihen, maksettaisiinko mahdollinen palkkatuki työnantajalle vai työntekijälle.

Lex Lindströmin yksityiskohdat vielä auki

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi maanantaina perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa, että niin sanotun Lex Lindströmin pitää olla paketissa mukana.

Kyseessä on ratkaisu, jolla yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät siirrettäisiin eläkkeelle. Lindströmin mukaan ei ole toistaiseksi kuulunut vastustusta hanketta kohtaan, mutta hän muistuttaa, että asia ratkeaa vasta budjettiriihessä.

Epäselvää on vielä, kuinka pitkää työttömyysjaksoa edellytetään eläkkeelle pääsemiseksi. Pitkäaikaistyöttömyys määritellään yli 12 kuukauden yhtämittaiseksi työttömyysjaksoksi, mutta Lex Lindströmin kohdalla puhutaan kuitenkin selvästi pidemmistä työttömyysjaksoista.

Onko eläkkeelle pääsyn edellyttämä työttömyysjakso esimerkiksi 5, 6 tai 10 vuotta, riippuu Lindströmin mukaan siitä, kuinka montaa ihmistä se koskee ja kuinka paljon se maksaa.

Hän muistuttaa, että kyseessä on joka tapauksessa kertaratkaisu eikä pysyvä mekanismi, jolla ihmisiä siirrettäisiin varhennetulle eläkkeelle.

Verkkouutisten tietojen mukaan eläkearmahdus on osa työllisyyspakettia, josta hallitus neuvottelee parhaillaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)