Verkkouutiset

Katainen piikitteli: ”Mielenkiintoista, että perussuomalaiset reagoivat”

Eduskunta puhui värikkäästi hallituksen EU-selonteosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että EU:n talouskriisi on nakertanut monien poliitikkojen sitoutumista EU:hun. Hänen mielestään yhä harvempi haluaa osallistua vaikeiden kansainvälisten ongelmien ratkaisemiseen, vaikka se on välttämätöntä.

– Suunsoitto ja EU:n kritiikitön vastustaminen eivät riitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Perussuomalaiset protestoivat puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla tätä Kataisen arviota.

– Mielenkiintoista, että juuri perussuomalaiset reagoivat puheen tässä kohtaa, Katainen totesi.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona hallituksen EU-selonteosta. Kataisen mukaan yksi keskeisistä tavoitteista on, että EU:sta tehdään reilumpi ja oikeudenmukaisempi. Kataisen usein käyttämä termi ”reilu” on päätynyt myös selonteon tekstiin.

Soini tarttui termiin ja peräsi Kataiselta, onko reilua, että Kreikan kanssa laadittu sopimus lainatakuista julistettiin salaiseksi ja että EU:n kriisipankkien stressitestit tehdään vasta EU-vaalien jälkeen.

– Entä oliko reilua, että Kypros sai tukipakettinsa ennen rahanpesuselvitystä?

Katainen totesi, että Kreikan kanssa tehty sopimus pidettiin aluksi salassa, koska se sisälsi salaisia tietoja yrityksistä. Oikeus määräsi myöhemmin sen julkiseksi.

– Oli reilua, että se julkistettiin, se voitu varmasti julkaista aiemminkin. Kyproksen kohdalla oli tyytyväinen, että saimme ajettua pankkiensijoittajavastuusta korostavan bail-out-paketin, Katainen sanoi.

Valuuttasotaako täällä halutaan?

Useat perussuomalaiset arvioivat, että euron kurssi on liian vahva, mihin on syynä Euroopan keskuspankin tiukka rahapolitiikka. Puolue vaati, että EKP:n tavoitteita muutetaan siten, että rahapolitiikkaa voidaan keventää.

Katainen totesi, että jos euron kurssia aletaan manipuloida ja ohjata poliittisesti, seuraukset voivat olla vakavat. Hänen mukaansa Yhdysvallat, Japani ja Kiina vastaisivat tekoon nopeasti.

– Valuuttasotaako täällä halutaan? Ei kai kukaan tässä salissa kuvittele, että jos EKP rukkaa valuuttaansa suosiolliseksi, etteivätkö muut valuutta-alueet rankaisisi meitä siitä.

Katainen muistutti, että Saksan perustuslakituomioistuin totesi vastikään, että EKP on jo nyt ylittänyt mandaattinsa eli toimivaltansa. Tuomioistuin viittasi valtioiden velkakirjojen ostoon, jota EKP on tehnyt. Kataisen mielestä on outoa, että eduskunnassa vaaditaan silti, että mandaattia pitää laajentaa vielä nykyisestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)