Verkkouutiset

Ilkka Kanerva Ahvenanmaasta: Ei mikään uusi asia, mutta sotilaallisia suunnitelmia ei ole

En kiistä Jussi Niinistön näkökantaa, sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo, että Ahvenanmaan sotilaspoliittinen asema ei ole millään tavalla uusi asia. Hänen mukaansa Ahvenanmaan asema on otettu kaikissa puolustussuunnitelmissa huomioon.

– Suomen puolustuksessa Ahvenanmaan vaikea asema on kaikissa strategioissa sisällä, hän sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on pohtinut, voitaisiinko Ahvenanmaalle sijoittaa joukkoja vahvistamaan puolustusta. Hänen mukaansa on selvää, että jos sotilaallinen kriisi syntyy, Ahvenanmaa ei voi pysyä demilitarisoituna.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Kanerva sanoo ymmärtävänsä Niinistön pohdintaa.

– En kiistä hänen näkökantojaan.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu eli sotilaista ja aseista tyhjennetty alue vuodesta 1856 lähtien, eikä sen asemaa näillä näkymin olla muuttamassa.

– Ei ole olemassa suunnitelmaa, että se remilitarisoitaisiin, Kanerva korostaa.

Hän sanoo, että Ahvenanmaa on samalla tavalla tärkeässä asemassa kuin Ruotsille kuuluva Gotlannin saari; molemmat toimivat ”portinvartijana” Itämerelle sekä Pohjan- ja Suomenlahdelle.

– Kriisin aikana Gotlanti olisi Venäjän kannalta ehdottomasti heidän mielenkiintonsa kohde Kaliningradista johtuen ja Itämeren hallinnasta johtuen. Peilikuvana ajateltuna se olisi myös Natolle yhtä elintärkeä alue, Kanerva toteaa.

Ahvenanmaa puolestaan on myös Ruotsille yhtä tärkeä alue kuin Suomelle. Sen puolustaminen kuuluu Suomelle, mutta Kanervan mielestä asiassa kannattaa tehdä yhteistyötä Ruotsin kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tiistaina STT:lle, että Suomea sitoo kansainvälinen sopimus, jossa Ahvenanmaa on määritelty demilitarisoiduksi vyöhykkeeksi.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström (r.) puolestaan sanoo, että Jussi Niinistön pohdinnat luovat epävakautta Itämerelle.

– Näin odottamattomilla lausunnoilla syntyy riski, että siirrymme turvallisuuspolitiikasta kohti turvattomuuspolitiikkaa.

Löfströmin mielestä Niinistö ei voi puolustusministerinä pohtia asioita ääneen, vaan tämän täytyy muistaa edustavansa valtiota.

– Niinistön lausunto on hämmentävä ja herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)