Verkkouutiset

HS: Vapaavuoren TVO-esitys menossa läpi

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kertoo Helsingin Sanomille, että molemmat RKP:n ministerit aikovat äänestää valtioneuvoston istunnossa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren TVO-esityksen puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) esittänee, ettei valtioneuvosto aseta uutta määräaikaa Teollisuuden Voiman (TVO) Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikön rakentamisluvalle. TVO:n periaatepäätöksessä vuonna 2010 rakennusluvan hakemisen määräajaksi asetettiin viisi vuotta.

RKP on asiassa vaa’ankieliasemassa, sillä yhdessä kokoomuksen kuuden ministerin kanssa heillä on enemmistö hallituksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kävimme hyvin tarkkaan ja perusteellisesti läpi Vapaavuoren esityksen ja Antti Rinteen (sd.) vastaesityksen perustelut. Päätimme äänestää Vapaavuoren esityksen puolesta, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kertoi Helsingin Sanomille keskiviikkoiltana.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vahvisti Ylelle eilen keskiviikkona valmistelevansa edelleen omaa esitystä TVO:n luvasta valtioneuvoston istuntoon. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Rinne vetoaa siihen, ettei ole laillista estettä olla hyväksymättä TVO:n pyytämää periaatepäätöstä. Rinteen mukaan ehdotuksen kohtalon ratkaisevat hallituskumppanit mahdollisesti jo ennen istuntoa.

– Se selviää aamulla ja siihen vaikuttaa se, mitä mieltä ovat kokoomuksen lisäksi muut hallituspuolueet, Rinne totesi Ylelle keskiviikkoiltana.

Rinteen mielestä TVO:n lupa pitäisi saada eduskunnan käsittelyyn. Rinne perustelee näkemystään sillä, että Fennovoiman ja TVO:n lupa saisivat hallinnollisesti yhdenvertaisen käsittelyn.

– Tästä näkökulmasta on mielestäni tärkeää, että molemmat asiat käsiteltäisiin eduskunnassa, Rinne perusteli Ylelle.

Ydinenergialain mukaan valtioneuvosto tekee periaatepäätöksen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta. Myönteinen periaatepäätös menee sen jälkeen eduskunnan tarkastettavaksi, mutta kielteinen päätös ei mene. Jos Vapaavuori esittää TVO:lle kielteistä päätöstä ja valtioneuvosto päättää Vapaavuoren esityksen mukaisesti, päätös ei lain mukaan mene eduskunnan käsiteltäväksi.

SDP:n ministereistä Erkki Tuomioja ja Susanna Huovinen ovat matkoilla eivätkä osallistu tänään valtioneuvoston istuntoon. Fennovoiman periaatepäätöksen täydentämisestä päätettäessä SDP:n ministereistä Tuomioja, Huovinen, Pia Viitanen ja Krista Kiuru äänestivät vastaan viime viikolla valtioneuvoston istunnossa. Nyt satakuntalainen Kiuru on TVO:n määräajan jatkamisen kannalla.

RKP:n ministereistä Anna-Maja Henriksson äänesti Fennovoiman periaatepäätöksen täydentämistä vastaan.

TVO:n periaatepäätös jäi viime torstaina pöydälle Antti Rinteen pyynnöstä. TVO:n periaatepäätös on mahdollista jättää pöydälle tänäkin torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)