Verkkouutiset

Yhdysvallat – Pahan valtakunta vai maailmantalouden veturi?

Tänään vietetään Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää. Kysyimme kolmelta kokoomuslaiselta ja kolmelta vasemmistolaista puoluetaustaa edustavalta suomalaiselta vaikuttajalta, minkälaisena he näkevät maan nykytilan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta vuonna 1776 on kulunut tänään tasan 237 vuotta ja maa viettää itsenäisyyspäiväänsä. Viimeaikaiset skandaalit antavat erityistä aihetta pohtia, minkälaiseen suuntaan Yhdysvallat on kehittynyt. Esitimme joukolle poliittisia vaikuttajia seuraavan toteamuksen ja kysymyksen:

Viimeaikaiset vakoilupaljastukset heijastavat synkän varjon Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän juhlintaan 4. heinäkuuta. Mikä on henkilökohtainen näkemyksesi Barack Obaman johtaman suurvallan nykytilasta?

Talouden asiantuntijat

Risto E.J. Penttilä, keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, kokoomuspoliitikko

”USA:n kilpailukyky on palautumassa Eurooppaa nopeammin. Ulkopolitiikassa realismi on ottamassa niskalenkin idealismista. Näyttää siltä, että presidentti Barack Obama tiukentaa otettaan. Urkintaskandaali ei poista sitä tosiasiaa, että USA:n kansainvälinen asema on huomattavasti vahvempi kuin Euroopan.”

Esko Seppänen, eläkeläinen, entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja (vas.)

”Myös Obaman johdolla Yhdysvallat pyörittää yksinapaista maailmanjärjestystä. Sitä eivät sido kansainväliset sopimukset niin kuin maailmanyhteisön sivistysmaita. Obama ei ole lopettanut Guantanamon laitonta keskitysleiriä, minkä hän lupasi tehdä tavoitellessaan presidentin virkaa. Yhdysvallat rikkoo moraalisesti ja varmaankin myös, jos juristit päästetään löytämään lainpykäliä, kansainvälistä oikeutta vakoillessaan toisten maiden puhelin- ja sähköpostiliikennettä, meitä. Yhdysvallat harjoittaa valtioterrorismia ja kontrolloi maailmaa sotilaallisesti noin 800 sotilastukikohdan avulla. Yhdysvallat on ajanut maailmantalouden systeemikriisiin liberalisoimalla pankkien valvonnan ja säätelyn.

Kummallisella tavalla minä kuitenkin pidän monien median tyhmettämien yhdysvaltalaisten ystävieni sosiaalisista taidoista, joihin liittyy selkeä kommunikaatiokyky, peräänantamattomuus tavoitteiden toteuttamisessa ja uteliaisuus kaiken uuden tulemisen suhteen, innovaatiokykyky. Maan kaikkien asukkaiden ominaisuus ei ole kyseisessä pahan valtakunnassa kaiken pahan puolustaminen hyvää ja oikeaa vastaan.”

Suomen euroedustajat

Tarja Cronberg, europarlamentaarikko (vihr.)

”Vakoilupaljastukset heijastavat ennen kaikkea turvallisuuspalvelujen terrorisminvastaisen sodan jälkeistä kulttuuria. Kaikki on mahdollista, kaikkia epäillään. Orwellin visio ei ole kaukana. On kuitenkin hämmästyttävää, että vakoilu on kohdistunut myös Euroopan Unionin toimistoihin. EU ja USA ovat läheisiä yhteistyökumppaneita eikä vakoilua mitenkään voida motivoida terrorismin uhkalla tai kansallisella turvallisuudella. Jos tämä toiminta on ollut hallituksen tiedossa, vieläpä hyväksymä, on maan henkinen tila kyseenalainen.”

Petri Sarvamaa, europarlamentaarikko (kok.)

”Teen tämän tässä selväksi: mielestäni Yhdysvaltojen pitää tietenkin pyytää mokaansa kumppaneiltaan anteeksi. Mutta esimerkiksi Euroopan parlamentin puhemiehen, saksalaisen sosiaalidemokraatin Martin Schultzin lausunto, jossa hän vertasi Yhdysvaltojen NSA:ta entisen Neuvostoliiton KGB:hen, osoittaa EU:n olevan edelleen historiallisten traumojen vanki. Edward Snowdenin esiintuoma tieto EU:hun kohdistuneesta signaalitiedustelusta ei sinänsä tuo mitään uutta valaistusta Yhdysvaltojen ”nykytilaan”. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden doktriinissa tapahtui vuoden 2001 terrori-iskujen myötä selvä muutos. Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa sellaisten ei-valtiollisten toimijoiden löytämiseksi, jotka uhkaavat maan kansallista turvallisuutta.

Se, että Yhdysvallat on siepannut signaaleja EU:n viestinnästä, kertoo lähinnä juuri siitä, että tiedustelukoneisto on kasvanut Yhdysvalloissa niin suureksi, ettei vasen käsi tiedä mitä oikea tekee. Tietääkö kukaan Washingtonissa, kuka päätöksen ylipäätään teki? Mitä tiedustelutiedolla tehtiin, vai tehtiinkö sillä mitään? Heinäkuun 4. päivänä Euroopan parlamentti äänestää ja varmasti hyväksyykin täynnä paheksuntaa olevan julkilausuman Yhdysvaltojen toiminnasta.”

Nuoret poliitikot

Antti Lindtman, kansanedustaja (sd.)

”Tasaisin väliajoin kysytään, onko Yhdysvallat hiipumassa, mutta on vaikea uskoa, että tätä tultaisiin lähitulevaisuudessa näkemään. Maan monimuotoisuus, teknologinen kehitys, yritteliäisyys ja työikäisten vahva osuus väestöstä tulevat päinvastoin tukemaan talouden ja työllisyyden kohenemista. Obama on selvästi siirtänyt toisen kautensa painopisteen kotipesän hoitamiseen. Muu maailma odottaa suuria ilmasto- ja ihmisoikeuskysymyksissä. Aasian nousu on pakottanut Yhdysvallat pohtimaan uudelleen globaalia rooliaan ja kansainvälispoliittista asemointiaan. Vaikka talous on toipumaan päin, eivät resurssit sielläkään ole rajattomat. Täysin uutta dynamiikkaa talouteen ja työllisyyteen voi tuoda kauppa- ja investointikumppanuus EU:n kanssa.

Vakoiluepäilyt on selvitettävä perin pohjin, mutta ennen kuin faktat ovat selvillä, ei EU:n pitäisi laittaa neuvotteluja jäihin. Kyseessä on megaluokan juttu niin uudelle kuin vanhalle mantereelle, jossa erityisesti painitaan yhä yskivän talouden ja kasvavan työttömyyden kanssa. Snowdenin osalta on selvää, että jos hän esittää virallisen turvapaikkahakemuksen Suomen valtion alueella, käsitellään se täysin samoin kriteerein ja yhdenvertaisesti muiden turvapaikkahakemusten kanssa.”

Ville Sipiläinen, kokoomusnuorten puheenjohtaja

”Juhlapuheista huolimatta Obaman hallinto ei ole muuttanut maan toimintakulttuuria laisinkaan, päinvastoin Yhdysvallat haluaa vielä hinnalla millä hyvänsä olla maailman johtava suurvalta. Vaikka Yhdysvaltain talous on viime aikoina kehittynyt positiiviseen suuntaan, valtava velkataakka painaa harteilla pitkälle tulevaisuuteen. Työttömyys maassa ei ota talttuakseen Obaman opeilla ja samalla vakoilukriisin aiheuttama luottamuspula uhkaa syödä saavutetun talouskasvun. Suomen kannalta harmillisinta on, että vakoilukohu uhkaa EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelujen etenemistä. Paljon on tapahduttava ennen kuin maailmantalouden veturi palaa pysyvästi kasvun raiteille.”

Toimitus on lyhentänyt osaa haastateltujen antamista näkemyksistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)