Petteri Orpo Ylellä huolissaan mahdollisesti suunnitellusta ydinvoimalaiskusta

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo Ylen uutisille, että ensitiedot mahdollisesta ydinvoimalaiskun suunnittelusta ovat huolestuttavia.

  • LKS 20151114 - Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pitää Pariisin terrori-iskuihin liittyvää tiedotustilaisuutta Helsingissä 14. marraskuuta 2015. Pariisin yöllisten terrori-iskujen kuolonuhrien määrä on tuoreimpien tietojen mukaan lähes 130. Haavoittuneita on viranomaislähteiden mukaan miltei 200. Heistä noin puolet on kriittisessä tilassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sisäministeri Petteri Orpo (kok).

    ()

Torstaina julkisuuteen tuli tietoja, joiden mukaan Belgia otti pois 11 henkilöltä kulkuluvat Tihangen ydinvoimalaan. Heitä epäiltiin terroristiyhteyksistä ja mahdollisesti ydinvoimalaiskun suunnittelusta.

– Nämä ovat erittäin huolestuttavia ensitietoja. Pitää katsoa, mikä on totta, mutta jos tämän tyyppistä suunnittelua on ollut, se kertoo, että terroristit ovat valmiita suuriin ja vakaviin iskuihin Eurooppaa vastaan, Petteri Orpo sanoo.

Hän myös odottaa saavansa lisää tietoa, onko Belgia jättänyt huomiotta Turkin varoituksen yhdestä lentokentän itsemurhaiskijästä.

– Jos näin todella on, onhan se aika massiivinen virhe Belgian turvallisuusviranomaisilta – jos heillä on ollut ennakkotietoa, mutta siihen ei ole reagoitu.

Turkki kertoi keskiviikkona, että se karkotti maasta Ibrahim el-Bakraouin ja varoitti Belgiaa. Belgia ei kuitenkaan huomioinut varoitusta. Mies oli yksi tiistain tuhoisan lentokenttäiskun tekijöistä.

Tapauksen sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens tarjoutuivat eroamaan, mutta pääministeri Charles Michel ei hyväksynyt heidän eroamistaan. Michel perusteli kantaansa sillä, että hälytystaso on edelleen korkea ja kaksi terroristiepäiltyä on edelleen vapaana.

Sisäministeri Orpo arvioi, että Belgian terroristiverkosto on niin laaja, että maalla on vaikeuksia selvitä tilanteesta.

EU-maiden sisä- ja oikeusministerit ovat Brysselissä hätäkokouksessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.