Verkkouutiset

Ministeri Virkkunen ei tyrmää autoilijoiden satelliittivalvontajärjestelmää

Liikenneministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan Jorma Ollilan työryhmän lausuntokierrospalautteesta tehdään yhteenveto lähiviikkoina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenneministeri Henna Virkkunen (kok.) ei ole heittämässä romukoppaan kiisteltyä ehdotusta autoilijoiden satelliittivalvontajärjestelmästä osana autoverotuksen uudistamista.

Virkkunen pitää valitettavana, että keskustelu on kilpistynyt vain kysymykseen yksityisyyden suojasta. Hänestä liikkeellä on myös paljon vääriä käsityksiä.

– Itse en suhtaudu tähän millään lailla pelokkaasti, vaan ajattelen, että tulevaisuudessa kannattaa hyödyntää erilaisia uusia teknologian mahdollisuuksia, Virkkunen kommentoi asiaa.

Virkkunen kertoo, että asiaa pohtineen Jorma Ollilan työryhmän ehdotusten lausuntokierros päättyi viime viikolla.

– Lähiviikkoina tulemme arvioimaan, minkälaista palautetta tästä koko ehdotuksesta on kaiken kaikkiaan tullut, Virkkunen summaa.

Ollilan työryhmä on esittänyt, että Suomessa siirryttäisiin vuoteen 2025 mennessä autojen satelliittiseurantaan osana autoverouudistusta. Verotukseen vaikuttaisivat ajokilometrit, joita seurattaisiin autoihin asennettavilla laitteilla.

Ollilan työryhmän kaavailut ovat herättäneet rankkaa kritiikkiä yksityisyyden suojan vaarantumisesta.

– Ymmärrän kyllä hyvin ne huolet ja pelot, että näitä tietoja voitaisiin väärinkäyttää, vaikka toisaalta toki tänä päivänä melkein meillä jokaisella on se kännykkä siellä taskussa, ja sitäkin seurantatietoa on mahdollista väärinkäyttää, Virkkunen huomauttaa.

Ministeri myös korostaa, että kyse ei olisi mistään reaaliaikaisista seurantatiedoista.

Ministeri Virkkusen mukaan kesällä on käynnistymässä erilaisia kokeiluja älyliikenteeseen liittyvien palvelujen mahdollisuuksista autoilussa.

– Tässä yhteydessä on tarkoitus myös testata, voidaanko näitä ajokilometrejä seurata luotettavasti teknologialla. Tähän haetaan vapaaehtoisia kokeilijoita.

Lue myös: Lauslahti vetoaa: Laittakaa autoilijoiden kyttäysjärjestelmä ö-mappiin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)