”Vasemmistolainen perustulo mahdollistaisi työstä kieltäytymisen”

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäisen mukaan osa vasemmistosta tavoittelee tietoisesti perustulomallia, joka mahdollistaisi työstä kieltäytymisen.

  • LKS 20160330 - Seteleitä ja lompakko Helsingissä 30. maaliskuuta 2016. Perustuloa saatetaan kokeilla Suomessa satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyllä alueella. Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

    Ekonomistin mukaan osa vasemmistosta tavoittelee perustuloa, joka mahdollistaisi työstä kieltäytymisen.

    ()

”Ymmärtääkseni vasemmistolainen perustulo olisi niin korkea, että se mahdollistaisi (matalapalkka) työstä kieltäytymisen”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kirjoittaa twitterissä.

Hän vastasi kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen tviittiin.

”Monien mielestä olisi väärin täydentää pientä palkkaa sosiaaliturvalla. Mutta juuri tämä lienee suositun perustulon perusajatus”, Vartiainen pohti.

"Ehkä todella. Eli 'tarkoitus' on romahduttaa työllisyys vaikka eivät sitä tiedosta", Vartiainen vastasi Kärkkäisen kommenttiin.

Kärkkäisen mukaan tämä on "osalla ihan tietoinen tavoite".

Hän perustelee väitettään Voima-lehden jutulla, jossa kerrotaan, että työntekijöiden neuvotteluaseman muuttaminen on vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mukaan puolueen perustulomallin keskeinen tavoite.

”Perustulo on uudenlainen lakkoase tilanteessa, jossa suuren tehtaan pysäyttäminen ei enää toimi. Sen taustalla on tulonjakoon liittyvä ajatus, että vauraus nykytaloudessa syntyy yhteisistä resursseista, jotka¬ eivät kuulu vain tuotantoketjun viimeiselle lenkille”, Kontula totesi Voimalle.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.