Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Puolustusmenojen on kilpailtava sosiaaliturvan ja maataloustukien kanssa

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan puolustusmenoja ei tule piilottaa budjetin ulkopuolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Puolustusmenojen onkin kilpailtava sosiaaliturvan ja maataloustuen kanssa. Piilottaminen budjetin ulkopuolelle ei lisää reaalisia resursseja, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tviittaa.

Hän on jakanut myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin tviitin. Siinä hän toteaa, että ”puolustusvero itsenäisyyden nimissä on aivan älytön idea”.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että valtiovarainministeriössä tutkitaan kolmea vaihtoehtoa ilmavoimien Hornetien korvaajan rahoitukselle.

Ensimmäinen vaihtoehto nojautuu siihen, että EU antaisi luvan kiertää EU:n vakaus- ja kasvusopimusta eikä puolustushankintoja laskettaisi mukaan velkaantumiseen.

Toisessa vaihtoehdossa puoluejohtajat sopisiva tEU:n vastauksesta riippumatta, ettei hankintoja lueta julkiseen velkaan.

Kolmannessa valtio taas ottaa velkaa kehyksen ulkopuolella ja maksatukset venytetään usealle kymmenelle vuodelle, koska hankinnan elinkaarikin on niin pitkä.

Rahoituskeinoksi on hallituspiireissä väläytetty myös ”puolustusveroa” Suomen satavuotisen itsenäisyyden nimissä.

Verolla voisi kerätä esimerkiksi 500 miljoonaa euroa vuodessa 10 vuoden aikana ja vivuttaa sillä velkarahaa. Myös puolustusobligaatiot voisivat olla keino rahoittaa hankintaa.

– Oli kysymys puolustuksesta tai mistä vaan, menojen siirtäminen kehyksen ulkopuolelle on täysin kyseenalaista. Julkinen meno on julkinen meno, Juhana Vartiainen sanoo.

Hävittäjähankinnan arvioidaan maksavan 7-10 miljardia euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)