Verkkouutiset

”Sossun raha ei tule tuosta vaan” – yrittäjä koki työttömyyden

Entinen rakennusalan yrittäjä kertoo, kuinka siirtyminen yrittäjästä työttömäksi onnistui vasta monen vaiheen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Firmallamme ei ollut töitä tarpeeksi, jotta kaksi yrittäjää olisi molemmat saaneet elantonsa. Päädyimme ratkaisuun, jossa alalla kokeneempi jatkaa yksin ja minä siirryn syrjään, entinen rakennusalan yrittäjä Mikael Nerve kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Nerve kertoo, kuinka hän joutui täyttämään useampia lomakkeita ja todistamaan sekä oman että yrityksen rahatilanteen saadakseen sosiaalitoimelta tukea.

– Ei se ”sossun rahakaan” ihan tuosta noin vain tullut.

Nerven mukaan tämä vaihe työllisti ainakin yhtä virkamiestä muutaman tunnin verran viikossa parin viikon ajan.

Seuraava vaihe oli TE-toimiston kanssa asiointi. Nerve kertoo osanneensa ennakoida, että siitä ei tulisi helppoa

– Silti he onnistuivat yllättämään virkamiesmäisyydellään. Heille sainkin toimittaa todistuksia useammalta taholta, ja tietenkin niin, että minulle kerrottiin ensin, että täytä lomake se ja se ja toimita siihen liitteet. Täytin lomakkeen se ja se ja pyydetyt liitteet. Toimitin ne TE-keskukselle sovittuun aikaan mennessä ja jäin odottamaan vastausta.

Nerven mukaan TE-toimistosta ilmoitettiin muutaman viikon päästä, että joitakin todistuksia puuttuu.

– Ei niistä ollut sen ja sen lomakkeen täyttöohjeissa mainintaa. Sain lopulta todistukset kasaan postin toimitettua ne asianomaisilta tahoilta. Sen jälkeen toimitin ne TE-keskukselle. Ja taas odotetaan. Pari viikkoa myöhemmin lopulta pääsin kuin pääsinkin TE-keskuksen byrokratiasta läpi ja sain puoltavan lausunnon työttömänä olemisestani.

Nerve kertoo samalla hakeneensa Kelan asumistukea. Hän kuvitteli, että laittamalla anomuksen sisään rahat tulevat automaattisesti tilille.

– Ei nyt ihan. Ensin täytetään hakemus ja lisätään liitteitä. Sitten se lähetetään Kelalle, jossa muutaman viikon päästä virkamies toteaa, että jotain puuttuu, mutta asiasta ei ilmoiteta asiakkaalle.

Nerve ei kuitenkaan saanut tarpeeksi asumistukea ja joutui kääntymään jälleen sosiaalitoimen puoleen.

– Sitten Kelan puhelinpalvelusta kyselemään mitä tehdä, ja hankkimaan sen perusteella taas uusi todistus yritystoiminnan lopettamisesta – jälleen todistus, josta ei ollut mainintaa täytettävässä lomakkeessa. Ja sitten tekemään valitusta sosiaaliturvan muutoslautakunnalle eli käytännössä hakemaan asumistukea uudelleen, tällä kertaa kaikin tarvittavin liittein.

Tämän jälkeen Nerve alkoi työstää Kelan päivärahahakemusta.

– Sain täyttää ensimmäisen työttömyysilmoitukseni ja lähettää sen. Mikä ihana tunne, kun sai lopultakin hieman varmuutta tuloista. Ei kuitenkaan ihan heti, se olisi ollutkin liikaa. Kyllä sitä nyt ainakin kolme viikkoa pitää varrota ja sittenkin vielä kaikkien muiden todistelujen jälkeen löytyi kaksi asiaa, jotka piti lähettää, että virkamies voi tehdä päätöksensä.

Nerve kertoo käyneensä byrokraattista kamppailua neljän kuukauden ajan.

– Tuon prosessin aikana työllistin vähintään kahdeksaa virkamiestä ja ainakin kolmea muuta henkilöä. Mikäli Suomessa olisi jo perustulo käytössä, koko kirjoituksessa mainittua taistelua ei olisi koskaan tarvinnut edes käydä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)