Helsingin uudenvuoden tapahtumat uutisissa maailmalla - "ennennäkemätöntä ahdistelua"

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikön mukaan poliisi valvoi uudenvuodenaattona turvapaikanhakijoita tarkasti.

  • LKS 20160101 Vuosi vaihtui Senaatintorilla Helsingissä 31. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Turvapaikanhakijoita kerääntyi Helsinkiin uudenvuodenaattona.

    ()

Brittilehti Telegraph kertoo Suomen poliisin saaneen vihiä, että joukko turvapaikanhakijoista koostuvia miehiä suunnitteli Suomessa uudenvuodenaattona Saksan Kölnin tapahtumien kaltaista seksuaalista häirintää ja ahdistelua.

– Tämä ilmiö on uusi Suomen seksuaalirikosten historiassa. Koskaan ennen ei ole tällaista seksuaalista häirintää tapahtunut uudenvuodenaattona, Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toteaa lehdelle.

Koskimäki kertoo poliisin olleen laajasti levittäytynyt valvoakseen arviolta tuhannen irakilaisen turvapaikanhakijamiehen joukkoa, joka kokoontui Helsingin rautatieaseman tunneleihin uudenvuodenaaton iltana. Koskimäen mukaan moni turvapaikanhakijoista vaikutti olevan alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

– Saimme vastaanottokeskuksista tietoa, että häiriköintiä ja muita rikoksia tulisi tapahtumaan Helsingin keskustassa. Olimme valmistautuneet tappeluihin, seksuaaliseen häirintään ja varkauksiin, Koskimäki sanoo.

Koskimäen mukaan puistoissa ja kaduilla tapahtuvia seksirikoksia ei raportoitu Suomessa ennen viime syksynä Suomeen tulleen 32 000 turvapaikanhakijan saapumista.

– Meillä oli valitettavasti hyvin brutaaleja tapauksia viime syksynä. En tunne niin hyvin muita kulttuureja, mutta olen huomannut, että monella heistä (turvapaikanhakijoista) on hyvin erilainen ajattelutapa. Jotkut heistä saattavat ajatella, että on hyväksyttävää olla aggressiivinen tai kosketella naisia kadulla.

Suomea puhuvan irakilaisen Jamel Saltnen mielestä poliisi on antanut uudenvuodenaaton tapahtumista väärän kuvan.

– Ei tapahtumia oltu suunniteltu etukäteen. Oli täysin odotettavissa, että nuoret miehet lähtevät pääkaupungin keskustaan, sillä se on paras paikka juhlia uudenvuodenaattoa, Saltnen sanoo.

– En syytä poliisia rasismista, mutta ehkä joidenkin heidän saamiensa valitusten tarkoitus oli pilata ihmisten maine.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.