Verkkouutiset

Sofi Oksanen: Suomalaiset eivät osaa lukea Venäjän propagandaa

Putinin sylikoirat on pidettävä loitolla, Sofi Oksanen sanoo brittilehden haastattelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palkittu kirjailija Sofi Oksanen kertoo brittilehti Guardianin haastattelussa pitävänsä itseään siirtomaavallan ajan jälkeisenä kirjailijana.

”Tiedämme brittiläisestä siirtomaavallasta. Venäläistä kolonialismia ei tunneta yhtä hyvin. Mielestäni meidän tulisi kutsua sitä siksi mitä se oli – ja on edelleen”, Oksanen toteaa.

Oksasen viimeisin teos Kun kyyhkyset katosivat ilmestyy pian englanniksi. Guardianin jutussa huomautetaan, että viimeisen kymmenen vuoden aikana vain viitisenkymmentä suomalaisteosta on käännetty englanniksi ja julkaistu Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

”Se on tyypillinen virolainen tarina. Baltia miehitettiin kahteen kertaan, joten tällaiset tarinat ovat tavallisia”, Oksanen kertoo kirjastaan.

Viroon sijoittuvassa romaanissa kuljetaan 1930-luvulta aina 1960-luvun Neuvostoliiton aikaan. Siinä käsitellään sekä Saksan että Neuvostoliiton miehityksiä.

Oksanen aloitti teoksen kirjoittamisen vuonna 2007. Samoihin aikoihin Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui Viroa Venäjän viholliseksi ja venäläishakkereita epäiltiin valtavasta kyberhyökkäyksestä Viroon samalla, kun niin kutsuttu patsaskiista hiersi maiden välejä.

Tuolloin Putin muun muassa syytti virolaisia fasismista. Neuvostoaikana kaikista Venäjää vastustaneista tai muista ”ulkopuolisista” puhuttiin samaan malliin.

Putinin hallinnon arvostelijana tunnetun Oksasen mukaan virolaiset ymmärsivät tällaisen ”kommunistityylisen retoriikan”. Suomalaiset ovat hänen mielestään kuitenkin ”menettäneet kykynsä lukea Venäjän propagandaa”.

Oksaselta ei myöskään löydy sympatiaa suomettumiselle. Hänen mielestään on kummallista, kuinka jotkut EU-johtajatkin ovat suositelleet Ukrainalle suomettumisen mallia.

”Kunpa Venäjän kansalla olisi mahdollisuus nauttia sanan- ja lehdistönvapaudesta kymmenen vuoden ajan. Jos näin kävisi, en usko, että he palaisivat entiseen”, Oksanen toteaa.

Hänen mielestään ei silti ole muiden tehtävä muuttaa Venäjää, se on venäläisten omalla vastuulla.

”Putinin sätkynuket ja sylikoirat tulisi kuitenkin pitää sillä välin loitolla”, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)