Suomalaisasiantuntija varoittaa: Maltillista poliittista islamia ei ole

Tutkija Alan Salehzadehin mukaan poliittista islamia ei saada aisoihin vankeustuomioilla.

  • LKS 20170113 MUZ100; Muslim devotees pray during the Friday noon prayers during the World Muslim Congregation, also known as Biswa Ijtema, at Tongi, some 30 kms north of Dhaka on January 13, 2017. Muslims joined in prayer on the banks of a river in Bangladesh as the world's second largest annual Islamic congregation started. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR

    Muslimeiden maailmanjärjestön keskipäivän rukouksiin kokoontuminen Bangladeshin Dhakassa.

    ()

Lähi-idän asiantuntija, uussuomalainen tutkija ja analyytikko Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissa Suomenkin vankiloissa kasvavasta radikaalista islamin tulkinnasta. Ilmiö on hänen mukaansa tuttu Lähi-idälle, Yhdysvalloille ja suurille EU-maille ja opettaa, että poliittista islamia ei saada aisoihin vankeustuomioilla.

– Esimerkiksi Muslimiveljeskunnan Sayyid Qutp johti isoja joukkoja suoraan egyptiläisestä vankilasta käsin sekä kirjoitti siellä radikaaleja teoksiaan.

Poliittisessa islamissa ei Salehzadehin mukaan ole kyse yksilön luonteenpiirteistä, vaan ideologian opeista. Hänen mukaansa "maailman lempein ihminenkin muuttuu muulle yhteiskunnalle vaaralliseksi jos kokonaan omaksuu poliittisen islamin tulkinnan".

– Globaalin muslimiyhteisön pitäisi ajaa renessanssihenkinen, kokonaisvaltainen uskonnon uudistus, jossa tulkinnoista häivytettäisiin poliittiset osat ja keskityttäisiin hengellisiin oppeihin, kuten kristinuskossa aikanaan. Sitä odotellessa Suomessa olisi kuitenkin entistä tiukemmin valvottava moskeijoiden saarnojen sisältöä sekä uskonnon opetusta kouluissa. Itse kannatan lisäksi linjaa, jossa radikalisoituneet henkilöt karkotetaan mahdollisuuksien mukaan kotimaihinsa, jottei ilmiö pääse leviämään, Salehzadeh kirjoittaa.

Hänen mukaansa muslimiveljeskunnan Helsinkiin kaavailemaa suurmoskeijaa parempi on nykytilanne, jossa jokaisella kieliryhmällä ja etnisyydellä on oma pieni moskeijansa tai rukoushuoneensa.

– Ääri-ideologia voi levitä epidemiaksi asti, jollei huolehdita siitä ettei se pääse tarttumaan. Päinvastoin kuin monet väittävät, kyse ei ole muslimeista vaan ideologiasta. Maltillisia muslimeita on, maltillista poliittista islamia ei.

– Poliittista islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita antamaan henkensä sen eteen, että oma aate leviää. Siksi kaikki poliittisen islamin tahot ovat yhtä vaarallisia, olipa kyse shiioista tai sunneista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.