Verkkouutiset

Päiväsakot nousemassa kaksinkertaisiksi, myös rikesakkoihin korotuksia

Hallitus esittää, että päiväsakot korotetaan noin kaksinkertaisiksi. Myös rikesakkoa ja yhteisösakkoa korotettaisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korotukset koskisivat niin tuomioistuimissa kuin niiden ulkopuolellakin määrättäviä sakkoja. Hallitus antoi asiasta esityksen eduskunnalle torstaina.

Esityksen mukaan yksi päiväsakko olisi kolmaskymmenesosa sakotettavan keskimääräisistä nettokuukausituloista. Nykyisin yksi päiväsakko on tulojen kuudeskymmenesosa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pienin päiväsakko, joka nykyisin on kuusi euroa, korotettaisiin kaksinkertaistamisen sijasta vain puolitoistakertaiseksi eli yhdeksään euroon. Oikeusministeriön mukaan tällä pyritään varmistamaan, että kaikkein pienituloisimmilla päiväsakko säilyisi kohtuullisena heidän maksukykyynsä nähden.

Rikesakkoja on tarkoitus korottaa noin 25 prosenttia. Viimeksi rikesakkoja on korotettu syyskuussa 2015, jolloin ne kaksinkertaistettiin. Nyt esitetyn korotuksen jälkeen rikesakot olisivat noin 2,5-kertaiset verrattuna elokuuhun 2015.

Pienin rikesakko olisi jatkossa 25 euroa, kun se nykyisin on 20 euroa. Suurin rikesakko, jota viimeksi korotettiin muita rikesakkoja vähemmän, korotettaisiin 285 euroon (nykyisin 200 euroa).

Ylinopeudesta päiväsakkoina määrättävä rangaistus olisi aina vähintään suurimman rikesakon suuruinen eli moottoriajoneuvon kuljettajalle 285 euroa, kun se nyt on 200 euroa.

– Jos esitetyt korotukset eivät merkittävästi muuta ihmisten käyttäytymistä ja perintätulos pysyy ennallaan, merkitsevät korotukset valtiolle noin 53-56 miljoonan euron vuotuisia lisätuloja, oikeusministeriö ynnää.

Esitetyt muutokset toisaalta lisäisivät jonkin verran valtion menoja. Ministeriön mukaan sakkoon tuomitut ovat pääsääntöisesti hyvin pienituloisia, joilta sakkoa ei välttämättä saada perityksi. Niinpä entistä suurempi osa sakoista suoritettaisiin korotusten johdosta vankeutena.

Esityksessä arvioidaan, että vankiluku voisi kasvaa noin 50-60 vangilla ja kustannukset noin neljällä miljoonalla eurolla vuodessa.

Esitetyt lait on tarkoitettu tulemaan voimaan tänä keväänä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)