Rajavartiolaitos oikeusoppineille: Maahantulon laittomuus ei rajoitu ulkorajalle

Rajavartiolaitos on kehottanut laivayhtiöitä toimiin rikosepäilyjen välttämiseksi.

  • LKS 20140926 Finnlines rahtilaiva Finnpartner  Travemunde  Saksa ... Finnlines ferry Finnpartner    in Travemunde Germany

 STR / LEHTIKUVA Martti Kainulainen

    Laittoman maahantulon järjestäminen ei koske vain ulkorajoja.

    ()

Rajavartiolaitokselta tyrmätään oikeusoppineiden näkemykset siitä, että Rajavartiolaitos yrittäisi paikata tai kiristää lainsäädäntöä liittyen laittoman maahantulon järjestämiseen. Asia liittyy varustamoille ennen joulua lähetettyyn kirjeeseen, jonka sisältöä oikeusoppineet kritisoivat Helsingin Sanomissa.

– Kiistämme tämän. Emme ole asettuneet lainsäätäjän rooliin, sanoo oikeudellisen osaston apulaisosastopäällikkö Martti Ant-Wuorinen Rajavartiolaitokselta Verkkouutisille.

Ant-Wuorinen painottaa, että "rikosvastuun mukainen laittoman maahantulon järjestäminen ei rajoitu ulkorajaliikenteeseen, vaan koskee myös sisärajat ylittävää liikennettä".

Kirjeessä todetaan, että etenkin matkustaja-alusliikenteessä Suomen ja Saksan välillä on yleisesti tiedossa, että "kyse on systemaattisesta ja osin organisoidustakin järjestelystä ulkomaalaisten saamiseksi maasta toiseen ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja". Reitin kautta on saapunut Suomeen syksyllä muutaman kuukauden ajan kuusi kertaa viikossa 20–30 ulkomaalaista ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

– Se, mikä tekee tästä kyseisen laivayhtiön (Finnlines) kannalta ongelmallista on se, että he ovat tämän syksyn ajan säännönmukaisesti kiintiöittäneet tietyn määrän matkalippuja henkilöille, joilla ei ole maahantuloon vaadittavia asiakirjoja, Ant-Wuorinen sanoo. Kyse on ollut maksullisista matkoista, joita on järjestelty Saksan päässä.

Ant-Wuorinen korostaa, että poliisi ja Rajavartiolaitos eivät ole vaatineet vaan kehottaneet laivayhtiöitä harkitsemaan maahantuloon vaadittavien asiakirjojen tarkastamista, jotta rikosepäilyt eivät kohdistuisi laivayhtiöihin.

Lue myös: Tällainen on Rajavartiolaitoksen kohuttu kirje: "Varustamo myy tietyn kiintiön mukaisesti matkalippuja"

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.