Verkkouutiset

Paavo Väyrynen: Suomen puolustushankinnoissa on tehty pahoja virheitä

Europarlamentaarikko ilmoittaa vastustaneensa epäonnistuneita puolustusratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) kertoo tiedotteessaan ja blogissaan lukeneensa Pentti Sainion Armeijan hukatut miljardit -kirjan (Into). Väyrysen mukaan se osoittaa, että Suomen puolustushankinnoissa on tehty viime vuosikymmeninä pahoja virheitä.

– Oman maan puolustamiselle elintärkeiden maavoimien kehittäminen on laiminlyöty. Voimavarat ovat menneet kalliisiin ja osittain epäonnistuneisiin hävittäjä- ja helikopterihankintoihin. Suuri virhe on ollut myös luopuminen maamiinoista, Paavo Väyrynen kirjoittaa.

– Pidin Sainion teoksesta erityisesti sen vuoksi, että olen seurannut läheltä hankintoihin liittyvää päätöksentekoa. Olen ollut mukana päättämässä joistakin hankinnoista. Toisiin olen ottanut kantaa turvallisuuspolitiikkaa harrastaneena kommentaattorina.

Väyrysen mukaan 1990-luvun alussa käynnistetyn Hornet-hankinnan elinkaarikustannukset ovat nousseet käsittämättömän korkeiksi. Hänen mukaansa Yhdysvalloista olisi voitu ostaa paljon edullisempi ja käyttökelpoisempi F-16-hävittäjä.

Päätöstä tehtäessä Väyrynen toimi ulkoministerinä. Hän ei kuitenkaan kuulunut sisäpiiriin.

– Keskusteluissa puolsin ruotsalaisen JAS Gripenin hankintaa. Se oli vasta kehittelyvaiheessa, mutta välikaudeksi olisimme voineet hankkia käyttöömme hyvin edullisesti Drakeneita. Teollisen yhteistyön mahdollisuudet olisivat olleet mittavat. Sainion kirjan mukaan tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ollut edes vakavasti harkittavana, vaikka se hankinnasta päätettäessä toki mainittiin.

– Vastustin lukuisissa kirjoituksissani sekä maamiinoista luopumista että helikopterihankintaa. Asetin kyseenalaiseksi sen turvallisuuspoliittisen doktriinin, johon nämä ratkaisut perustuivat.

Väyrysen mukaan helikoptereiden hankkiminen ja ylläpito on tullut hyvin kalliiksi, toimitus viivästyi kohtuuttomasti ja kopterit ovat lisäksi osoittautuneet heikkolaatuisiksi.

– Maamiinoista luopuminen oli paha virhe. Sitä on käytetty sittemmin perusteena siihen, että Hornetteja ollaan muuntamassa ilmavalvonta- ja ilmapuolustuskäytöstä rynnäkkökoneiksi. Niihin ollaan hankkimassa lisäksi ohjuksia, joiden kantama on useita satoja kilometrejä. Millähän tavalla niitä käytettäisiin Suomen puolustamiseen?

Väyrysen mielestä Pentti Sainion kirja paljastaa olennaisen osan salaliitosta. Siinä ovat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtavat poliitikot, talouselämän vaikuttajat ja upseerit, jotka saavat tukea johtavista tiedotusvälineistä.

– Avainasemassa ovat olleet ne puolustusvoimien edustajat, joiden johdolla puolustustarvikehankinnat on suunniteltu ja toteutettu. Heillä on ollut oma puolustusdoktriininsa, jota ei ole määritelty hallituksessa eikä eduskunnassa.

– Joillakin keskeisillä hankinnoilla Suomea on viety kovan kansainvälisen kriisinhallinnan ja sotilaallisen liittoutumisen suuntaan. Seuraava projekti näyttää olevan F-35-monitoimihävittäjän hankkiminen Hornettien seuraajaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)