Verkkouutiset

Erikoisjoukkojen mustia helikoptereita harjoittelee Suomen taivaalla

Northern Griffin 2017 -harjoitus jatkuu vielä tällä viikolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Utin jääkärirykmentin pitkästä Northern Griffin -erikoisjoukkoharjoituksesta kertoo Lentoposti. Lapissa käynnissä olevissa harjoituksissa on erikoisjoukkoja myös Ruotsista, Virosta, Puolasta ja USA:sta.

Harjoitusten keskeinen osa ovat vaativat talviolosuhteet ja erikoisoperaatio-osaston siirtyminen ja toiminta Pohjois-Suomessa. Jääkärirykmentin siirtymisessä oli mukana 90 ajoneuvoa, joista 30 perävaunuyhdistelmiä. Marsseilla ajetaan yhteensä 220 000 kilometriä.

Niin sanotut lumipöllylaskut (WhiteOut) ovat olleet harjoituskohteina. Niissä helikopterin roottorivirtaus pöllyttää irtolunta niin, että näkyvyys katoaa. Sotilaita opetetaan valitsemaan esimerkiksi näre kiintopisteeksi ja laskeutumaan koko ajan edeten niin, että pahin lumipilvi jää kopterin alle ja taakse.

Lapissa on harjoituksissa 520 henkilöä. Heistä USA:sta tulee 120.

Harjoituksissa on parhaillaan mukana viisi Hughes MD500 -kopteria,kolme NH Industries NH90 -helikopteria, USA:sta kaksi US Armyn Boeing MH-47G Chinook -kopteria ja suuri kaksiroottorinen MH-47G. Chinookeja tukee Lockheed Martin MC-130J Commando II -kuljetuskone.

Amerikkalaiskopterit tuotiin Pirkkalaan Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneilla. Ruotsista mukana on kaksi Leonardo AW109 -kopteria ja Sikorsky UH-60M BlackHawk -koptereita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)