Verkkouutiset

Turvapaikkapuhuttelun pöytäkirjat syynätään

Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkapuhuttelun pöytäkirjoja tehostaakseen maatiedon hankintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puhuttelupöytäkirjoja tutkimalla Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu saa normaalilähteiden ohella hyödyllistä lisätietoa lähtömaan oloista, kuten maan turvallisuus- ja ihmisoikeustilanteesta. Samalla voidaan tuoda esiin pöytäkirjoissa mahdollisesti toistuvaa tietoa, joka ei vastaa muista lähteistä saatua maatietoa.

Projektitutkijat tarkastelevat systemaattisesti puhuttelupöytäkirjoja. Se auttaa päätöksentekijöitä tunnistamaan paremmin maakohtaiset erityiskysymykset puhutteluissa ja päätöksissä. Pöytäkirjoista saatua tietoa aiotaan käyttää turvapaikkavirtoja ennakoivan järjestelmän kehittämisessä. Se on myös turvapaikanhakijan etu, sillä täsmällisemmän tiedon avulla päätökset saadaan tehtyä nopeammin.

Hankkeen aikana maatietoa kerätään ainakin Venäjältä, Irakista, Iranista ja Nigeriasta. Nämä maat kuuluvat Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden suurimpiin lähtömaihin. Lisäksi maatietoa kerätään pöytäkirjoista kansalaisuudettomilta ja niiltä, joiden kansalaisuus on tuntematon.

Saatavasta tiedosta arvioidaan muun muassa tietoa maiden poliittisesta tilanteesta, lähtöalueista ja siitä minkä vuoksi haetaan turvapaikkaa.

Tarkasteltavat pöytäkirjat ovat vuodelta 2014, ja kaikista maista kerätään tietoa satunnaisotannalla. Kerätyistä tiedoista tehdään vuoden 2014 lopussa eri aihealueittain jaoteltuja raportteja. Raportit ovat yleisluonteisia, jolloin turvapaikanhakijoiden henkilöllisyydet eivät tule julki eikä oikeusturva vaarannu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)