Verkkouutiset

Julma ja hyödytön naisten ympärileikkaus levinnyt Eurooppaan

Naisten ympärileikkaus on leviämässä Eurooppaan maahanmuuttajien mukana. Asiasta on noussut häly muun muassa Britanniassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syyskuun alusta lukien Britanniassa sairaaloille tuli pakolliseksi rekisteröidä naispotilaat, joille on tehty ympärileikkaus. Syyskuun loppuun mennessä tapauksia rekisteröitiin yli 1700. Näistä 1279 oli tiedossa jo aiemmista sairaalakäynneistä, mutta uusia tapauksia oli 467.

Todellinen luku on todennäköisesti paljon suurempi, sillä tiedot syyskuulta on saatu vasta 22 prosentista Britannian sairaaloista, kertoo sanomalehti Il Giornale.

Naisten ympärileikkausta vastustavan brittiläisen, afrikkalaisten maahanmuuttajien perustaman ForwardUK-järjestön arvioiden mukaan Britanniassa 6500 naista ja tyttöä joutuu vuosittain tämän tuskallisen ja hyödyttömän silpomisen uhriksi.

Saksassa puolestaan sen uhriksi arvioidaan joutuvan jopa 6000 tyttöä tai naista vuodessa. Tapa on levinnyt maahanmuuttajien mukana koko Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Naisten ympärileikkaus on ollut Britanniassa laitonta vuodesta 1985 ja siitä voi saada maksimissaan 14 vuoden vankeustuomion. Toistaiseksi teosta ei ole langetettu yhtään tuomiota. Ensimmäinen tapaus eteni oikeuteen BBC:n mukaan viime maaliskuussa.

Seurauksena elinikäiset vaivat

Naisten ympärileikkauksessa eli sukupuolielinten silpomisessa, jota termiä Maailman terveysjärjestö WHO käyttää, osa naisen ulkoisista sukuelimistä leikataan pois. WHO vastustaa kaikkia tyttöjen ympärileikkauksen muotoja.

Silpomisessa voidaan esimerkiksi poistaa klitoris. Silpominen tapahtuu usein esimerkiksi partaveitsellä, lasinpaloilla tai saksilla. Anestesiaa tai puudutusta ei usein ole ja ”leikkaushygienia” on varsin puutteellista.

Silvonnan seuraukset kestävät koko elämän Näitä voivat olla kivuliaat kuukautiset, seksuaalisen elämän vaikeudet sekä ongelmat synnytyksessä.

Silpomisen jälkeinen häpyhuulten yhteen ompelu saattaa aiheuttaa naiselle virtsaamisvaivoja ja kuukautisveren poistumisongelmia sekä vakavia tulehduksia. Vaginan pesu on lähes mahdotonta. Yhdyntä voi olla kivulias ja seksuaalisen mielihyvän tunteminen vaikeaa.

Seksuaalista kontrollia

Nykyisin käytäntöä esiintyy eri muodoissaan lähinnä Afrikassa, ja jonkin verran myös Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. ForwardUK:n arvion mukaan kolme miljoonaa naista joutuu tai on vaarassa joutua silpomisen uhriksi joka vuosi pelkästään Afrikassa.

Silpomisen tarkoitus on kontrolloida naisen seksuaalisuutta. Naisen seksuaalista nautintoa pyritään estämään, jotta nainen ei olisi uskoton, eikä olisi yhdynnässä ennen avioliittoa. Joskus jopa naisen vagina ommellaan kiinni, ja siihen jätetään vain pieni aukko. Aviomiehen on tarkoitus leikata vagina auki hääyönä.

Silvontaa harjoittavat nykyisin pääosin muslimit Afrikassa, jossa se on perintöä heimoyhteiskunnasta. Sitä harjoitetaan jonkin verran myös muun muassa myös Lähi-idässä, Indonesiassa ja Malesiassa. Erittäin yleistä se on esimerkiksi Egyptissä, Somaliassa, Sudanissa ja Eritreassa, joissa yli tai lähes 90 prosenttia naisista silvotaan.

Maissa, joissa naisten silpomista harrastetaan, silvotaan naisia usein uskontoon katsomatta. Esimerkiksi Koraanista ei löydy suoraa kehotusta naisten ympärileikkaukseen.

Suomessa asiasta ei ole erillistä lakia. Poliisi tutkii sekä tyttöjen että poikien ympärileikkauksia törkeinä pahoinpitelyinä. Ihmisoikeusliiton mukaan asenteet Suomen maahanmuuttajayhteisöissä ovat muuttuneet. Suurin osa esimerkiksi Suomessa asuvista somalialaisista vastustaa vanhaa perinnettä.

Lähteet: Il Giornale, BBC, ForwardUK, Wikipedia, Ihmisoikeusliitto

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)