Verkkouutiset

Kuusamon kaivos voisi vähentää matkailijoita rajusti

Jos Kuusamoon rakennetaan kaivos, matkailijoista merkittävä osa jää todennäköisesti palaamatta. Mustavaaran kaivoksen haitat matkailulle ovat pienemmät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä ilmenee Metsäntutkimuslaitos Metlan matkailijoille kohdistamasta laajasta kyselystä. Sen mukaan puhdas luonto, kauniit maisemat, luontoaktiviteetit ja erämaisuus ovat Koillismaan matkailun tärkeimmät vetovoimatekijät.

Kyselytutkimuksen mukaan Kuusamon matkailijoista 85 prosenttia arvioi kaivostoiminnan heikentävän Koillismaan luontomatkailuimagoa. Matkailijoista 69 prosenttia arvioi kaivoksen vähentävän heidän omaa paluuhalukkuuttaan Kuusamoon.

Aiemman matkailuyrittäjille suunnatun kyselyn mukaan Kuusamon matkailuyritysten odotukset ovat tätäkin synkempiä, sillä 82 prosenttia arvioi kysynnän vähenevän ja joka kolmas yritys arvioi matkailijavirran tyrehtyvän.

Mustavaarasta ei niin kielteistä näkemystä

Pudasjärvi–Taivalkosken matkailijoista 59 prosenttia arvioi, että Mustavaaran kaivos vähentää omaa paluuhalukkuutta. Mustavaaran kaivoksen vaikutuspiirissä toimivien matkailuyritysten odotukset ovat selvästi myönteisempiä.

Ulkomaalaiset matkailijat ovat kotimaisia kriittisempiä. Heistä joka neljäs arvioi, ettei palaisi kohteeseen lainkaan, kotimaisista 11 prosenttia.

Matkailijat, jotka ovat perehtyneet Kuusamon kaivoshankkeeseen, suhtautuvat siihen kielteisemmin kuin ne, jotka eivät tunne hanketta, Mustavaaran osalta tilanne on päinvastainen.

Kyselyyn vastanneet arvioivat mahdollisen vesien pilaantumisen, pölyn, säteilevät aineet ja kaivoksen äänet kaikkein haitallisimmiksi ja paluuhalukkuutta eniten vähentäviksi tekijöiksi.

Matkailijoiden kaivoksiin liitämistä tunteista päällimmäisiä ovat epävarmuus, suru ja ahdistus. Näin kokevat etenkin Ruka–Kuusamo-alueella matkailevat.

Sen sijaan Mustavaaran kaivos herättää osassa matkailijoita myös positiivisia tunteita. Sen katsotaan luovan uskoa tulevaisuuteen.

Kahden eri kaivoshankkeen piirissä toimivat matkailuyrittäjät suhtautuvat hyvin erilailla alueidensa kaivossuunnitelmiin, eli Kuusamossa vastustetaan jyrkästi, Taivalkoskella ja Pudasjärvellä asia nähdään jopa myönteisenä.

Kokonaisuutena tutkimuksen tulokset kertovat, että varsinkin Kuusamon kaivoshankkeeseen liittyy merkittäviä riskejä matkailulle ja yhteensovittaminen on hankalaa.

Kyselyyn vastasi 2029 matkailijaa, joista 17 prosenttia oli ulkomaalaisia. Kuusamon ja Mustavaaran kaivosten vaikutuksia selvittänyt kysely toteutettiin Ruka–Kuusamon ja Pudasjärvi–Taivalkosken Syötteen alueilla vuosina 2013–2014.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)