Verkkouutiset

IS: Ulkomaiset asiantuntijat varoittavat Suomea venäläisten maakauppojen uhasta

Venäläisten kiinteistö- ja maakaupat Suomessa herättävät kiinnostusta muuallakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilta-Sanomissa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Tomas Ries sanoo tietoja maakaupoista Suomessa häiritseviksi.

– Venäjän yleisesikunnalla on varmasti monia suunnitelmia sotilasoperaatioista Suomessa. Se ei tarkoita, että he olisivat hyökkäämässä, mutta suunnitelmat ovat valmiina. Häiritsevää on, että he voivat tehdä valmisteluja suunnitelmien toteuttamiseksi esimerkiksi näillä maakaupoilla, Tomas Ries toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Riesin mukaan tavoitteena voi olla pelkkä tarkkailu, mutta konfliktin aikana myös sabotaasi ja lentokenttien valtaaminen. Hän kehottaa perustamaan vyöhykkeitä, joilta maata ei myydä epäilyttäviltä vaikuttaville tahoille.

Amerikkalainen Foreign Affairs -lehti käsitteli Taipalsaaren maakauppaa artikkelissaan viime viikolla. Tomas Riesin mukaan se osoitti, millaista kiinnostusta lännessä tunnetaan Itämeren aluetta kohtaan.

Viron puolustusministeriön rahoittaman ICDS-tutkimuskeskuksen varajohtaja Martin Hurt sanoo IS:ssa, että jotkin maakauppatapaukset Suomessa näyttävät liittyvän rikollisiin toimiin tai vakoiluun ja muihin sotilaallisiin toimiin.

Hänen mukaansa sotilaskohteiden lähelle voidaan perustaa vakoilua varten ”turvataloja”. Niihin voidaan myös varastoida tarvikkeita sabotaasiyksiköille.

ICDS:n vanhempi tutkija Jaan Murumets toteaa, että kansalaisten kannattaa olla varuillaan ja ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta viranomaisille.

Diplomaatia-lehden päätoimittaja Erkki Bahovski sanoo, että rehellisiäkin maanostajia voidaan käyttää hyväksi.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin on julistanut, että Venäjä puolustaa maanmiehiään ympäri maailmaa. Venäläisten maanomistajien tila Suomessa voi näin koitua tekosyyksi vaikuttaa Suomeen, ei siis suoraan sotilaallisesti vaan poliittisesti, Bahovski sanoo IS:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)