Verkkouutiset

Suomi on kehittänyt jalkaväkimiinat korvaavan tehokkaan aseen – LM: kaavailtu myös vientiin

Uutta asejärjestelmää on kehitetty puolustusministeriön vuonna 2015 alkaneessa tutkimushankkeessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi on kehittänyt uuden, jalkaväkimiinat korvaavan asejärjestelmän, joka on koeammunnoissa osoittautunut tehokkaaksi tappomenetelmäksi. Lännen Median tietojen mukaan uuden aseen kehityksessä on käytetty hyppymiinan ideaa. Toimintaperiaatteeseen on otettu mukaan myös viuhkapanokseen ideaa mutta huomattavasti tehokkaampana.

Suomen liityttyä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2011 on pyritty selvittämään, miten miina-ase voitaisiin tulevaisuudessa korvata. Tätä varten puolustusministeriö aloitti vuonna 2015 tutkimushankkeen. Puolustusministeriö ei ole kertonut, minkä yrityksen kanssa uutta miina-asetta on kehitetty.

Hyppymiina hyppää nimensä mukaisesti ilmaan ja räjäyttää sirpaleita ympärilleen. Suomen kehittämässä aseessa on samaan tapaan kehitetty räjähde, jossa tuhovoima kohdistuu ylhäältä alas eikä vaakasuoraan tai maasta ylöspäin, kuten tavallisissa miinoissa.

Puolustusvoimat saattaa hankkia uusia räjähteitä jo ensi vuonna. Asejärjestelmästä on kaavailtu myös vientituotetta. Usea eurooppalainen valtio on ollut kiinnostunut projektista. Uusien aseiden kappalehinnasta on ilmeisesti saatu kohtuullisen edullinen.

Ottawan sopimus edellyttää, että miinamaisen aseen laukaisu tapahtuu näköyhteyden päästä ja että räjähteet eivät maastoon jäädessään aiheuta räjähdysvaaraa. Uudessa miina-aseessa molemmat ongelmat on onnistuttu kiertämään. Sitä ei ole toistaiseksi paljastettu, millaisin välinein näköyhteys räjäytettävään panokseen hoituu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)