Verkkouutiset

Tunnettu demarivaikuttaja: Hallituksesta paljon toimivampi ilman SDP:tä

SDP:n entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Lasse Lehtinen arvostelee kovin sanoin puolueen nykyistä tilaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n entisen kansanedustajan ja europarlamentaarikon Lasse Lehtisen mielestä SDP:n tulisi vetäytyä oppositioon.

– Tulee paljon toimivampi hallitus ilman SDP:tä, hän perustelee.

Lehtinen arvioi, että keskustalla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on enemmän yhdistäviä tekijöitä keskenään.

– Antaa niiden nyt näyttää, mitä yhteiskunnassa pitää tehdä. Neljän vuoden kuluttua äänestäjät sitten kertovat, menikö oikein vai väärin.

SDP menetti viime sunnuntain eduskuntavaaleissa kahdeksan paikkaa. Näin Lehtinen analysoi vaalitulosta:

– Meillä on ollut hirveän pitkään sellainen laskeva trendi, jossa keskiluokkaisia ja -tuloisia ihmisiä, tällainen iso porukka, lipsuu käsistä. Ja sitten tietysti jo viime vaaleissa tuli yllätyksenä se, että teollisuuspaikkakuntien porukka ei ole pysynyt näpeissä. Ja kolmas asia on varmasti se, että tämä äijäfeminismi ei ole purrut naisiin. Sielläkin on jonkinlaista vuotoa.

Lehtinen arvostelee puoluetta etenkin keskiluokan unohtamisesta, vaikka nykyisin tämä joukko on juuri se, joka ”suurelta osin maksaa verot ja tekee duunit”.

Lehtisen mielestä SDP:n pitäisikin yrittää saada uusia äänestäjiä ”sieltä keskeltä, kun vasemmalta ne loppuvat”. Britanniassa, Saksassa ja muissa Pohjoismaissa demarit ovat tässä onnistuneet ja työväenpuolue on ihan varteenotettava tekijä.

– SDP on käyttänyt vanhanmallista työväenretoriikkaa ja puhunut tuonpuoleisista asioista, kun olisi pitänyt puhua tämän päivän ihmisille tämän päivän asioista, Lehtinen arvostelee.

Lehtisen mielestä SDP:n oikea laita on ollut unohduksissa jo pitkään ja äänestäjiä on valunut esimerkiksi kokoomukseen.

”Kaksi tapaa tehdä politiikkaa”

Lasse Lehtinen arvostelee SDP:n eduskuntavaalien ehdokasasettelua, joka ei ollut hänestä riittävän monipuolinen.

– Perussuomalaisten kunniaksi on sanottava, että heillä ehdokasasettelu oli odotuksiin nähden ilmiömäisen hyvä. Siellä oli akateemisia kansalaisia, miehiä, naisia, nuoria, vanhempia, joukossa muutama törppö, mutta enimmäkseen erittäin esiintymiskykyisiä ihmisiä. Ei ollenkaan sellaisia mörköjä kuin sanotaan nyt vaikka SDP:stäkin on yritetty demonisoida.

Vaikka Lehtinen näkee SDP:n nykytilanteessa paljon parantamista, hänestä nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen ei pitäisi erota.

– Kyllä minusta johtajaa pitää katsoa hyvine ja huonoine puolineen kokonainen puoluekokouskausi. Sehän on pelkkää paniikkinappulan painamista, jos nyt ryhdytään erottamaan, Lehtinen katsoo.

Oikeistodemarina tunnettu Lehtinen oli vuosi sitten tukemassa Jutta Urpilaisen valintaa puolueen johtoon.

Miten arvioitte kuluneen viikon tapahtumankäänteitä, joissa Antti Lindtmanista tuli ryhmäjohtaja Rinteen kehotettua Urpilaista vetäytymään?

– On kaksi tapaa tehdä politiikkaa. Joko pyrkiä yhdistämään erimieliset porukat tai sitten puhdistaa kenttä niin, että siellä on vain samanmielisiä. Molemmat voivat olla ihan tuloksellista politiikkaa. Rinne on valinnut ilmeisesti jälkimmäisen, Lehtinen tuumaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)