Verkkouutiset

Sixten Korkman: Tyhmyys ja populismi ovat muuttuneet hyveeksi

Professorin mukaan Brexit on suurempi riski poliittisesti kuin taloudellisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori Sixten Korkmanin mukaan tyhmyys ja populismi ovat muuttuneet salonkikelpoisiksi ja suorastaan hyveeksi ”jopa rationaalisen politiikan mallimaissa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.” Professori pitää vakavana uhkana niin brittien mahdollista EU:sta eroamista kuin Donald Trumpin mahdollisuutta tulla valituksi Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Korkman kirjoittaa näkemyksistään lauantain Helsingin Sanomissa.

Korkman pitää brittien mahdollisessa erossa masentavimpana seikkana sitä, että aiheesta käyty keskustelu on ”tuonut poikkeuksellisen selkeästi esiin taloudellisen ja poliittisen eliitin ja kansan välillä olevan juovan.”

– Eliitti ei halua eroa, kansasta suuri osa toivoo sitä. Kuvaavaa on, että eroa kiivaasti vaativa Britannian oikeusministeri on torjunut kritiikkiä toteamalla, että ”olemme saaneet tarpeeksemme asiantuntijoista”, Korkman kirjoittaa.

Korkmanin mukaan brittien ero Euroopan unionista olisi uhka Iso-Britannian talouden toimintaedellytyksille ja sisämarkkinoille pääsylle. Lisäksi se heikentäisi maan vaikutusvaltaa sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittista merkitystä.

– Iso pulma on se, että eroa vaativilla ei ole mitään käsitystä siitä, miltä pohjalta suhteita Euroopan unioniin pitäisi rakentaa, jos ulkopuolelle päädytään. Ranskalla ja monilla muilla jäsenmailla ei ole kiinnostusta ottaa huomioon EU:sta eroavan maan etuja, Korkman huomauttaa.

Korkmanin mukaan Brexit on poliittisesti huomattavasti isompi kysymys kuin taloudellisesti. Hän arvioi, että taloudellinen merkitys muun Euroopan kannalta jäisi vähäiseksi etenkin pitkällä aikavälillä. Pörssiylilyöntejä ja valuuttamarkkinoiden heilahteluja saattaisi esiintyä lyhyellä aikavälillä.

– Osuvasti on sanottu, että Brexit on ”lose-lose” -ratkaisu. Kaikki häviävät: Britannia, EU ja kansainvälinen yhteisö. Tässä syy, minkä takia jokseenkin kaikki riippumattomat asiantuntijat pitävät mahdollista eroa tyhmänä ja toivovat äänestyksen puoltavan Britannian pysymistä unionissa, Korkman toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)