Verkkouutiset

”Menemme yhteiskunnan kipurajoilla” – sisäministeri sanoo Ruotsin uusien toimien tulijatulvassa ratkaisevan

Petteri Orpo sanoo Ruotsin käyttöön ottamien tarkastusten vaikutusten määrittelevän Suomen seuraavat liikkeet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei halua ottaa kantaa siihen, paljonko Suomi vielä voi ottaa turvapaikanhakijoita.

Tulijoiden määrä on väliaikaisen laskun jälkeen jälleen kasvanut satoihin vuorokaudessa. Nyt suurin ryhmä ovat afganistanilaiset.

– En halua sanoa mitään eksaktia määrää, mutta me menemme tällä hetkellä yhteiskunnan kipurajoilla, että pystymme ottamaan vastaan, käsittelemään ja palauttamaan turvapaikanhakijoita. Lisäksi tulevat kotouttamishaasteet, Petteri Orpo sanoo Verkkouutisille.

– Kipurajalla mennään koko ajan, eikä se tietenkään loputtomasti voi kestää Jossain tulee raja.

Sisäministeri sanoo hallituksen arvioivan tilanteen kehittymistä ja toimenpiteitä ensi viikolla. Uusia toimenpiteitä on jo tehtykin koko ajan tilanteen hoitamiseksi sekä vetovoimatekijöiden ja ”turhan” Suomeen-tulon karsimiseksi.

– Jossain vaiheessa me joudumme kysymään, mikä on kestävää. Mutta ei mennä asioiden edelle: katsotaan ensin Ruotsin toimenpiteiden liikkeellelähtö.

– Todella toivon, että Ruotsi tekee tämän nyt hyvin. Jos Ruotsi tekee tämän hyvin, tilanne on se, että virta meille saattaa tyrehtyä.

Tuntosarvet ylhäällä

Petteri Orpon mukaan Ruotsi, jossa tilanne on paljon pahempi, teki aivan oikean ratkaisun ottamalla käyttöön rajatarkastukset.

– Kun kovasti painostetaan Suomeakin aloittamaan rajatarkastuksia: meillä jo on rajatarkastukset. Ja raja alkaa nyt vielä tehostetusti katsomaan satamissa ja lentokentillä tilannetta, koska tämä Ruotsin päätös saattaa muuttaa (tulija)virtoja. Meillä on kyllä ollutkin tuntosarvet ylhäällä.

– Sisärajatarkastusten käyttöönotto ei toisi meille lisäarvoa. Mutta siihenkin meillä on valmius ihan koska tahansa, jos asiantuntijamme siihen päätyvät.

Sisäministeri sanoo toivovansa, että tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy voimassa olevan ennusteen mukaisessa 30 000-35 000:ssa. Näin sitä huolimatta, että päivittäiset tulijamäärät ovat taas nousseet.

– Toivon että se pysyy siinä haarukassa. Se riippuu nyt ihan näistä Ruotsin toimista, jotka ovat meidän kannalta keskeinen kysymys.

Entä itäraja?

Sisäministeri harmittelee, että kun EU:n ulkorajat eivät ole hallinnassa, ei myöskään sisäisten siirtojen järjestelmä toimi.

– Meillä ei ole eurooppalaista järjestelmää. Meillä on salakuljettajien järjestelmä, joka ohjaa muuttoliikettä ja ihmisten kulkua Euroopan sisällä.

Norjaan on tullut Venäjältä tuhansia turvapaikanhakijoita, Suomeen on Venäjältä tullut vain muutamia. Mistä on kyse, ja voiko tilanne muuttua?

– Suomen osalta kyse on siitä, että meillä on vuosien erinomainen yhteistyö Venäjän rajavartioston kanssa ja Venäjän viranomaisten kanssa. Meillä on tilanne, että olemme yhdessä huolehtineet siitä, että laiton maahantulo on estetty, Petteri Orpo sanoo.

Hänen mukaansa on tietenkin huolestuttavaa, että pohjoisesta läheltä Norjan rajaa Raja-Joosepista on ”tihkunut” muutama tulija päivässä.

– Me tarkkailemme sitä. Rajaviranomaiset ovat olleet Venäjään yhteydessä ja tilannetta seurataan koko ajan tehostetusti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)