Kertausharjoituksiin voidaan pian kutsua heti, ei kolmen kuukauden varoituksella

Puolustusministeri kertoi käynnistäneensä säädöshankkeen nykyisten aikarajojen poistamiseksi.

  • LKS 20141009 Sotilaspoliisit vangitsevat vihollisen savun keskellä harjoituksessa maavoimien vuoden suurimmassa reservin kertausharjoituksessa WANAJA14, Parolannummen panssariprikaatissa. 9. lokakuuta 2014. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Maavoimien reservin kertausharjoitus WANAJA14 pidettiin Parolannummen panssariprikaatissa.

    ()

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) puhui maanantaiaamuna 216. maanpuolustuskurssin avajaisissa. Hänen mukaansa "myös oman puolustusvalmiutemme saralla voidaan merkittävää parannusta saada aikaan lainsäädäntöä tarkistamalla. Esimerkkinä otettakoon kertausharjoituksiin liittyvät aikarajat".

– Asevelvollisuuslaissa yhdeksi kertausharjoitusten tarkoitukseksi on kirjattu valmiuden joustava kohottaminen. Kertausharjoituskutsut reserviläisille on samaisen lain mukaan kuitenkin lähetettävä viimeistään kolme kuukautta ennen harjoituksen alkua, Jussi Niinistö sanoi.

– Tämän päivän uhkakuviin peilaten aikamääre tuntuu kovin pitkältä. Nykyinen säädös onkin laadittu aikana, jolloin uhkan uskottiin kehittyvän hitaasti ja aikaa puolustusvalmisteluille olisi useita kuukausia. Nykykäsityksen mukaan valmistautumisaika voi olla huomattavasti lyhyempi.

Niinistö kertoikin käynnistäneensä säädöshankkeen, jonka "tavoitteena on nykyisten aikarajojen poistaminen silloin, kun reserviläiset kutsutaan kertausharjoituksiin valmiuden kohottamistarkoituksessa".

– Valmisteilla oleva muutos ei tarkoita, että tulevaisuudessa reserviläisille ja työnantajille ei annettaisi aikaa valmistautua harjoituksiin. Jatkossakin kutsut normaalin koulutuskierron mukaisiin harjoituksiin pyrittäisiin lähettämään suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin ennakoiden. Muutos kuitenkin parantaisi puolustusvoimien mahdollisuuksia hyödyntää reserviä osana valmiuden säätelyä − valmiuden kohottamista ja laskua kulloistakin uhkatilannetta vastaten, Niinistö kuvaili.

Hänen mukaansa puolustusvoimien palkattu henkilöstö ja palveluksessa valmiiksi jo olevat asevelvolliset eli varusmiehet ovat se resurssi, joka on välittömästi käytettävissä valmiuden säätelyyn.

– Todellinen voima piilee kuitenkin osaavassa, hyvin varustetussa reservissämme. Sen käytettävyyden helpottaminen on kustannusneutraali tapa parantaa maanpuolustusvalmiuttamme.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.