Verkkouutiset

Jyrki Katainen: Jos olisin Suomen pääministeri, keskittyisin kuuteen asiaan

EU-komissaari Jyrki Katainen listasi kuusi asiaa, joita Suomen kannattaisi ajaa Euroopan unionissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Voin vilpittömästi todeta, että tämä ei ole vaalikampanja avaus, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) hauskuutti yleisöä Euroopan unionin tulevaisuus -kansalaiskeskustelussa Helsingissä. Katainen siirtyi komisaariksi pääministerin paikalta vuonna 2014.

Ensimmäiseksi Katainen tekisi yhteisen toimintasuunnitelman elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon kanssa siitä, että Suomi profiloidaan EU:n sisällä kiertotalouden ykkösasiantuntijamaaksi. Katainen perusteli ehdotustaan sillä, että kiertotalous on kehittyvä ja vähän huonosti tunnettu ala ja Suomessa on todennäköisesti eniten työpaikkoja asukasta kohti kiertotaloudenalalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Toiseksi hän toimisi erittäin aktiivisesti Euroopan parlamentin ja komission suuntaan vähähiilisen liikenteen teeman alueella. Kataisen mukaan Suomella on paljon pelissä sekä biopolttoaineiden tuottajana, metsämaana ja bioyhteiskuntana sekä innovatiivisena sähköteollisuuden ja teknologiapalveluiden tuottajana.

Kolmanneksi hän keskittyisi digitaalisten sisämarkkinoiden uudistamiseen proaktiivisella tavalla kertomalla mitä pitää tehdä ja maalaamalla koko ajan isompaa kuvaa, mihin sillä päästään.

Neljänneksi hän säilyttäisi vahvan kauppapolitiikan puolustajan maineen. Kataisen mukaan Suomi on yksi harvoista maista, missä vapaakauppa on vahvasti tunnustettu. Suomessa sekä elinkeinoelämä että palkansaajajärjestöt ajavat avoimesti vapaata kauppapolitiikkaa, vaikka eivät täysin kritiikittömästi.

Viidenneksi hän kiinnittäisi huomiota Euroopan puolustusulottuvuuden syventämiseen. EU-komissiolta tulee parin viikon sisällä esityksiä puolustusmateriaalin rahoittamisesta. Kataisen mielestä Suomen kannattaisi olla asiassa aktiivinen.

Kuudenneksi Katainen keräisi kaikki kansalliset voimat elinkeinoelämästä tutkimuslaitoksiin laatimaan ohjelma, kuinka Suomi voisi hyödyntää maksimaalisesti Horisontti 2020 -tutkimusrahastoa. Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetaan tutkimus- ja innovointihankkeita. Sen budjetti on lähes 80 miljardia euroa.

Keskustelutilaisuus oli Ulkopoliittisen instituutin ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)