"Tämäntyyppinen henkilö ei kuulu vapaaksi, ei suomalaiseen yhteiskuntaan"

Eduskunnassa tuettiin nopeaa muutosta karkotettavaksi päätetyn säilössäpitoaikaan.

  • LKS 20160901 Murhasta, raiskauksista ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu somalimies otettiin torstaina 1.9.2016 suoraan säilöön hänen päästyään vapaaksi Turun vankilasta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti torstaina, että 42-vuotias mies pidetään säilössä maastapoistamista varten. Hänet tuomittiin vankeuteen vuonna 1996. 
Somalialainen Abdigar Osman Hassan ( Abdigar Osman Hussein ) tuli naamioituneena maanantaina 12.11.1996 Tampereen käräjäoikeuteen syytettynä tamperelaisen koulutytön surmasta. LEHTIKUVA / VELI-MATTI PARKKINEN

    Murhasta, raiskauksista ja törkeistä seksuaalirikoksista tuomittu somalimies taistelee karkotustaan vastaan. Kuvassa häntä tuodaan oikeuteen 1996.

    ()

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) lakialoitteen taustalla on niin sanotun murhaajaraiskaajan tapaus. Abdiqadir Osman Hussein vastustaa kaikin keinoin karkotustaan Suomesta.

Karkotetuksi päätetty henkilö voidaan pitää säilössä 12 kuukautta, jos häntä pidetään vaarallisena. Sen jälkeen hänet on laskettava vapaaksi. Kyseessä olevan henkilön kohdalla 12 kuukautta täyttyy muutaman kuukauden päästä. Heinosen lakialoitteessa luovutaan 12 kuukauden maksimiajasta.

– Hänet jostain käsittämättömästä syystä vapautettiin vankilasta. Viranomaistoimin tapahtuva maasta poistaminen Somaliaan on kuitenkin poikkeuksellinen ja monimutkainen prosessi. Järjestelyt maasta poistamiseksi ovat edenneetkin hitaasti, Timo Heinonen kuvaili torstai-iltana eduskunnan täysistunnossa.

Istuntosalissa aloite sai eri ryhmien puhujilta varauksettoman tuen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelän mukaan "ei ole mitään järkeä siinä, että tällainen henkilö on laskettava vapaaksi vuoden jälkeen, jos esimerkiksi karkotus on papereiden takia viivästynyt".

PS:n Juho Eerola sanoi pitävänsä erityisen tärkeänä, että säilössäpitoaika muutettaisiin rajattomaksi.

– Ei kai meistä oikeastaan kukaan halua, että rikolliset voivat oman vastustuksen perusteella ja tätä prosessia hankaloittamalla pelata itsensä vapaaksi ja tulla mahdollisesti sitten uusimaan tekonsa.

Sdp:n Jukka Gustafsson totesi niillä tiedoin ja ymmärryksellä, mikä hänellä nyt tästä asiasta on, tukevansa esitystä ehdottomasti. Hän hämmästeli maailman muutosta: vuosi oli varmaan joskus harkittu ajanjakso, ja "ei ehkä ole tullut mieleenkään, että se on liian lyhyt".

Keskustan Hannu Hoskosen mukaan "yhteiskunnalla pitää olla mahdollisuus suojautua tällaisilta tapauksilta niin, että lainsäädäntö takaa sen, että kenenkään henki tai terveys ei vaarannu sen kautta, että joku lakipykälä ei ole ajan tasalla".

Sdp:n Joona Räsänen piti aloitetta todella perusteltuna. Hänen mukaansa "kysymyshän ei todellakaan ole siitä, että Suomessa tehtäisiin jotain väärin, vaan vastaanottavat maat ovat hyvin harvoin valmiita ottamaan näitä ihmisiä vastaan".

Timo Heinonen kiitti keskustelun lopussa kansanedustajia tuesta.

– Haluan sen nyt vielä pöytäkirjaan sanoa, että tämäntyyppinen henkilö — on hän sitten kantasuomalainen, on hän maahanmuuttaja, on hän ihonväriltään minkä värinen tahansa — minun mielestäni ei kuulu vapaaksi. Sen takia olen tämän lakialoitteen tehnyt, Timo Heinonen sanoi.

– Tämä ei ole minulta millään määrin maahanmuuttovastaisuutta taikka muukalaisvihamielisyyttä tai mitä ikinä joku haluaisi ymmärtää.

Kansanedustaja lupasi, että jos aloite menee läpi, hän ei tule juhlimaan sitä eikä lähettämään yhtäkään twiittiä.

– Mutta sisälläni tulen iloitsemaan siitä, että tämä henkilö tai vastaavat rikolliset tulevaisuudessa eivät tule pääsemään vapaaksi, sillä heidän paikkansa ei suomalaisessa yhteiskunnassa ole.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.