Verkkouutiset

Suomen Hornetit tänään kaikkien aikojen suurimmassa sotaharjoituksessa

Arctic Challenge 2015 -harjoitus lennetään noin 100 koneen voimin Pohjolan taivaalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norja, Suomi ja Ruotsi järjestävät Arctic Challenge Exercise 15 (ACE15) -lentotoimintaharjoituksen 22. toukokuuta – 5. kesäkuuta. Tänään maanantaina on harjoitusten ensimmäinen virallinen lentopäivä.

Puolustusvoimien mukaan harjoitus perustuu Suomen, Ruotsin ja Norjan väliseen rajat ylittävään Cross Border Training North -toimintaan. Harjoituksen tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 16 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Suomen Hornetit tukeutuvat Rovaniemen ja Bodøn tukikohtiin. Järjestävien maiden lisäksi harjoitukseen osallistuu Alankomaat, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja NATO.

Kyseessä on Ilmavoimien vuoden tärkeimpiin kuuluva lentoharjoitus. Kaikkiaan Arctic Challengessa on mukana yli sata lentokonetta.

Norja osallistuu harjoitukseen 8-12 F-16-hävittäjällä. Ruotsi on mukana kuudellatoista Jas Gripenillä sekä ilmatankkaus- ja valvontakonekalustolla. Saksa osallistuu 8-12 Eurofighter Typhoon -hävittäjällä sekä ilmatankkauskalustolla.

Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimat osallistuu kahdellatoista F-16 -hävittäjällä sekä ilmatankkauskalustolla. Britanniasta harjoitukseen saapuu 4–8 Tornado GR4 -konetta sekä neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta. Ranska on mukana kahdeksalla Mirage 2000 -hävittäjällä ja Sveitsi 6–8:lla F-18 Hornetilla. Lisäksi mukana on Naton johtokonekalustoa (AWACS) sekä häirintäkoneita.

Lentotoiminta toteutetaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmatilassa sijaitsevilla harjoitusalueilla. Alue sisältää pääosan Pohjois-Ruotsin ilmatilasta, osan Suomen Lapista sekä alueita Pohjois-Norjasta.

Harjoituksien virallisten kotisivujen mukaan kyseessä on yksi Euroopan suurimmista ilmasotaharjoituksista. ACE15 on myös suurin harjoitustapahtuma, johon Suomen Hornetit ovat koskaan osallistuneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)