Verkkouutiset

HS: Psykoaktiivisia huumeita aletaan etsiä Tor-verkosta testausta varten

Muuntohuumeet ovat huumausaineiksi määriteltyjen aineiden kaltaisia aineita, joita ei kuitenkaan valvota huumausaineina, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on käynnistetty poikkeuksellinen hanke muuntohuumeiden vaarojen ehkäisemiseksi. Muuntohuumeet ovat huumausaineiksi määriteltyjen aineiden kaltaisia aineita, joita ei kuitenkaan valvota huumausaineina.

Muuntohuumeiden määrä on tasaisessa kasvussa. Viime vuoden lopulla Euroopan unionin huumeseurantakeskuksen tarkkailussa oli yhteensä 560 erilaista muuntohuumeiksi luokiteltavaa yhdistettä. Muuntohuume PMMA esimerkiksi aiheutti suoraan tai välillisesti yhdeksän nuoren kuoleman Norjassa 2010–2011. He olivat luulleet ostaneensa ekstaasia, mutta ottivatkin amfetamiinin tavoin vaikuttavaa muuntohuumetta

Suomessa aloitetun Muunto-nimisen hankkeen tavoitteena on perustaa netinkäyttäjän henkilöllisyyden salaavaa Tor-verkkoa hyödyntäen tietokanta liikkeellä olevista uusista psykoaktiivisista yhdisteistä.

Lisäksi selvitetään, olisiko mahdollista perustaa muuntohuumeiden käyttäjille aineiden laboratoriotestauttamispalvelu. Sen avulla käyttäjillä olisi mahdollisuus saada tietoonsa, mitä heidän hankkimansa muuntohuumeet todellisuudessa sisältävät.

Idea hankkeesta virisi Malmin korvaushoitoyksikössä Helsingissä. Keväästä asti toimineen hankkeen perusti A-klinikkasäätiö Raha-automaattiyhdistys RAY:n tuella. Sillä on rahoitus vuoteen 2018 asti. Ohjausryhmässä on edustus esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Suomen Punaiselta Ristiltä ja Humaania päihdepolitiikkaa -yhdistykseltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)