Verkkouutiset

Puhemies keskeytti kansanedustajan puheen presidentistä – ”tämä on vakava asia”

Eduskunnan varapuhemies keskeytti harvinaisella tavalla puheenvuoron täysistunnossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa oli maanantai-iltana iltayhdeksältä pidetty budjetin yleiskeskustelun 190 puheenvuoroa. Täysistunnon budjettikäsittelyssä siirryttiin eduskunnan pääluokan jälkeen käsittelemään tasavallan presidentin pääluokkaa.

Puheenvuoroja pääluokasta käyttivät Kimmo Sasi (kok.), Ben Zyskowicz (kok.), Jari Myllykoski (vas.) ja uudelleen Ben Zyskowicz (kok.).

Kimmo Sasi kehui presidentin tiukkaa ja hyvin tarkan markan politiikkaa ja kehotti ottamaan siitä oppia. Ben Zyskowicz totesi presidentin toiminnan tärkeiden näkökohtien esiin nostajana olevan perusteltua ja kehui presidentin palkkion alennusta, jota muut suurituloiset eivät hänen mukaansa valitettavasti seuranneet.

Jari Myllykoski sanoi presidentin aktiivisen ulkopoliittisen suuntautumisen olevan ilahduttavaa. Zyskowicz jatkoi kehumalla presidentin osoittamaa kunnioitusta sotaveteraaneille, sanoi tämän ulkopolitiikan saavan täyden tuen ja huomautti keskustalle, että presidentin ja hallituksen ulkopolitiikka ovat yksi kokonaisuus.

– Omilla vastauksillaan (keskustalaiset) osoittivat, että he eivät ole tukemassa tasavallan presidentin ja hallituksen yhteistä ulkopolitiikkaa, Suomen ulkopolitiikkaa, vaan haluavat meidät jonnekin EU:n ja Venäjän välimaille, Ben Zyskowicz sanoi keskustasta.

Varapuhemies Anssi Joutsenlahti antoi seuraavaksi puheenvuoron kokoomuksen Timo Heinoselle, jolla oli viimeinen pääluokasta pyydetty puheenvuoro.

– Niin, arvostettu puhemies, on hyvä että tästä keskustellaan, millä tavalla Suomessa poliitikot suhtautuvat Euroopan unioniin, ja Euroopan unionin yhteisiin toimiin, esimerkiksi siinä, mitä Venäjä on tehnyt Ukrainassa. Millä tavalla se on loukannut itsenäisen valtion rajoja, lähtenyt sodankäyntiin siellä, ja myös vallannut osan Ukrainaa itselleen ilman laillisia…, Timo Heinonen aloitti.

Varapuhemies keskeytti hänet.

– Nyt keskustellaan eduskunnan pääluokasta 22, presidentin kansliasta, varapuhemies Joutsenlahti sanoi.

– Kyllä, tässä arvoisa puhemies, puhumme juuri tästä presidentin…, Heinonen vastasi.

– Ei ollut. Keskeytetään tämä puheenvuoro. Ja yleiskeskustelu on päättynyt, varapuhemies totesi lyöden nuijalla pöytään ja todeten pääluokan hyväksytyksi.

Kansanedustaja Timo Heinonen jäi salissa kirjaimellisesti suu auki hämmästyksestä.

”Ei tainnut ihan mennä perustuslain mukaan”, hän kirjoitti Twitteriin.

Kansanedustajalla on täysistunnossa rajoittamaton puheoikeus, jos hän pysyy asiassa ja yhdessä sovittujen aikarajojen puitteissa.

– Minusta puhemies ei toiminut oikein. En ymmärrä, että hän keskeyttää puheenvuoron ja lopettaa koko keskustelun. Hän antoi muiden puhua samasta aiheesta ja minulta eväsi puheoikeuden. Se on vakava asia. Kansanedustajalla on oikeus puhua ja sitä ei näin voi kieltää, Timo Heinonen toteaa Verkkouutisille.

– Tällä logiikalla ei opetusministeriön kohdalla voi puhua koulun arjesta eikä sisäministeriön kohdalla poliisien työn haasteista. Totta kai ulkopolitiikka liittyy oleellisena osana presidentin tehtävään. Olisin halunnut kantaa huolta siitä, että resurssit ovat riittävät, kun ulkopolitiikan tilanne on muuttunut ja vaaditaan paljon työtä, hän jatkaa keskeytetystä puheestaan.

Heinosen mukaan eduskunnassa on tällä kaudella muutenkin ollut paljon toimintatapoja, jotka eivät ole lain ja sen hengen mukaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)