Verkkouutiset

Televisio-ohjelmien verkkotallennus sai yhteiset pelisäännöt

Televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluja koskeva laki tuli voimaan tänään maanantaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lakiuudistus ja siihen liittyvät eri osapuolten sopimukset poistavat aiemmin verkkotallennukseen kohdistuneet epäselvyydet.

Lakiuudistus perustuu operaattoreiden, mediayhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen yhdessä tekemään ratkaisuehdotukseen. Ehdotus koostuu laissa säädetystä tarkkarajaisesta sopimuslisenssistä sekä osapuolten välisestä suorasta sopimisesta.

Voidakseen tarjota asiakkailleen verkkotallennuspalvelua operaattorit sopivat tekijänoikeusjärjestöjen kanssa näiden hallinnoimien oikeuksien käytöstä. Televisioyhtiöiden kanssa puolestaan sovitaan tv-signaalin käytöstä sekä palvelun käytännön toteuttamisesta.

FiComin toimitusjohtaja Reijo Sventon mukaan kysymys on kompromissista, jossa tekijänoikeuden haltijat saavat oman korvauksensa tekijänoikeusjärjestöjen kautta, mediayhtiöille korvaus tulee mainonnan ansainnan kautta ja operaattoreiden kannalta epäselvä tilanne päättyy.

– Näin kuluttajien suosiman verkkotallennuspalvelun tulevaisuus ja edelleen kehittäminen saadaan turvattua, hän toteaa.

Kuluttajat voivat nyt entistä paremmin päättää itse, missä ja millä laitteella haluavat verkkoon tallentamiaan sisältöjä katsoa. Laki esimerkiksi mahdollistaa tallenteiden yhä suositumman katselun mobiiliverkoissa.

– Vihdoinkin saadut yhteiset pelisäännöt takaavat, että verkkotallennuksen kaltainen palvelu on olemassa myös jatkossa. Lopputulokseen pääseminen edellytti kompromisseja, mutta ajasta, paikasta ja laitteesta riippumattomat tallenteet ovat kuluttajien haluamaa digitaalista nykypäivää, toteaa Svento tiedotteessaan.

Hänen mukaansa lain myötä tekijänoikeuksien haltijat saavat miljoonien eurojen vuosittaiset lisätulot, mikä osaltaan edistää kotimaista sisällöntuotantoa. Operaattoreille ratkaisu tarkoittaa palvelun tuotantokustannusten nousua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)